Nájemce krematoria v Ústí dostal pokutu. S ostatky prý nakládal nedůstojně

Hřbitov, Olomouc

Chybné spalování nebožtíků

Bývalý nájemce městského krematoria v Ústí nad Labem Jiří Šauer dostal pokutu 191 tisíc korun od ministerstva pro místní rozvoj. Podle resortu prý jeho firma těla nebožtíků nedostatečně spalovala a s ostatky nakládala nedůstojně. Šauer však pochybení odmítá.

Ministerská kontrola úřadovala v ústeckém krematoriu v doprovodu policie a koronera před dvěma lety. Při prohlídce našli inspektoři lidské ostatky. „Našli jsme v odpadcích popel, kosti, v těch dalších místnostech se našly protézy po nebožtících,“ uvedl před lety tehdejší ředitel Městských služeb Ústí nad Labem Martin Mata.

Inspektoři zkoumali také třicet pytlů popela, které kriminalisté v dalších dnech přesypávali přes síto, aby tak našli další ostatky. Krematorium se pak po vleklých sporech na několik měsíců zavřelo a těla nebožtíků se zpopelňovala v jiných městech. Tehdejším nájemcům teď ministerstvo udělilo pokutu.

„S lidskými pozůstatky nebylo nakládáno důstojně. Místo aby došlo ke klasickému zpopelnění těla, došlo k nedokonalému spalování. Lidské ostatky nebyly uzavřeny do pevně uzavíratelné urny, ale byly skladovány někde v nějakých krabicích,“ popsal mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Nájemce se hodlá bránit žalobou

Bývalý nájemce krematoria už pokutu zaplatil. Pochybení ale odmítá a hodlá se bránit žalobou. „Nezakládá se to na pravdě. Toto řízení není postavené na férovosti stran. Jsem z toho unavený. Nějakým způsobem se proti tomu budeme bránit,“ uvedl Jiří Šauer.

Do budoucna prý město už krematorium pronajímat nebude. Podle náměstka primátora Martina Hausenblase mělo město s těmito nájemci dlouhodobé problémy. „Proto jsme se před dvěma lety rozhodli, že převezmeme krematorium do správy města,“ vysvětlil Hausenblas.

Město podniklo rekonstrukci budovy. Opravená je již obřadní síň a město má v plánu také pořídit novou kremační pec.

Tagy: