Zážitek či jídlo zdarma? Evropská metropole láká turisty na odměny, musí splnit jednu podmínku

Dánská metropole si pro turisty připravila lákavou nabídku. Pokud chtějí lidé v Kodani zdarma prožít kulturní zážitek nebo se občerstvit, stačí, když se zapojí do aktivit šetrných k životnímu prostředí. Mezi ty se řadí například jízda na kole nebo sbírání odpadků. Program nese název CopenPay a jeho zkušební verze bude probíhat od 15. července do 11. srpna. Zapojit se může každý, systém je založen především na důvěře.

Sběr odpadků, cestování veřejnou dopravou či pomoc v městské zahradě. Taková je cena za odměny, které nabízí Kodaň v pilotním programu CopenPay. Od poloviny července do 11. srpna si mohou nejen odpovědní turisté v dánské metropoli užít zážitky a občerstvení zdarma.

ČTĚTE TAKÉ: Metr za korunu. Švédské městečko láká lidi na levné pozemky, starosta mluví o mimořádné situaci

„Jde o přeměnu ekologických akcí na platidlo za kulturní zážitky,“ uvádí se v prohlášení dánského úřadu pro cestovní ruch. Například návštěvníci, kteří přinesou plastové odpadky do Dánské národní galerie, získají přístup do dílny, kde je mohou proměnit v umělecké dílo. Ti, kteří na kole nebo v MHD dojedou do městské teplárny, budou zase moci na lyžích sjet umělou sjezdovku na střeše budovy.

Většina lidí jezdí do práce na kole

„CopenPay odměňuje akce, jako je jízda na kole, účast na úklidových akcích nebo dobrovolnictví na městských farmách, přístupem k různým obohacujícím zážitkům a každodenním divům Kodaně. Patří mezi ně bezplatné prohlídky muzeí s průvodcem, zapůjčení kajaku, a dokonce i vegetariánský oběd z místních plodin,“ uvádí se dále v prohlášení.

Dánské hlavní město je mezi návštěvníky oblíbené pro svou architekturu, chutné pokrmy a bezpečné, čisté a zelené prostředí. Jedná se o skvělé místo pro jízdu na dvoukole: podle údajů turistického úřadu je zde 382 kilometrů cyklostezek a 62 procent obyvatel dojíždí do práce na kole, píše CNN.

„Díky službě CopenPay umožňujeme lidem zažít více z toho, co Kodaň nabízí, a zároveň méně zatěžovat naši planetu. Jde o vytváření smysluplných a nezapomenutelných zážitků, které jsou příjemné a odpovědné k životnímu prostředí,“ doplnil Mikkel Aarø-Hansen, generální ředitel společnosti Wonderful Copenhagen.

Projekt může trvat celý rok

Odměny, kterých je aktuálně přes 20, mohou být udělovány, pokud se návštěvníci prokáží například jízdenkou na veřejnou dopravu, ale systém je založen především na důvěře. Na internetu je k dispozici mapa se zapojenými místy. Pokud se pilotní projekt v létě osvědčí, mohl by být realizován celoročně.

Program se navíc spouští v době rostoucích obav z ekologických a sociálních dopadů cestovního ruchu, které nedávno vyvolaly protesty v Barceloně, na Kanárských ostrovech a na Mallorce. „Musíme pozitivně přeměnit cestovní ruch, aby nebyl ekologickou zátěží, a jedním z důležitých kroků této transformace je změnit způsob, jakým se v destinaci pohybujeme, co spotřebováváme a jak komunikujeme s místními obyvateli,“ dodal Aarø-Hansen.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dovolená s domácím mazlíčkem. Pozor na stres, v zahraničí musí splnit tři základní podmínky

Tagy: