Panuje bláznivá doba, kdy je mír sprosté slovo, řekla Schillerová. Omlouvat se nebude

„Omlouvat se za to, že mluvím o míru? To je přece nenormální,“ uvedla v podcastu Chuť moci Thomase Kulidakise šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová. Ohradila se také proti nálepkování a označování za ruského švába, což je podle ní něco, co mělo zůstat v totalitě. Řeč byla ale i o ekonomických krocích vlády Petra Fialy (ODS), které je hnutí ANO připraveno po případných vítězství ve volbách zrušit. Podle Schillerové je rozpočet na rok 2024 zkrátka podvod. A kdo je podle exministryně financí nejhorším ministrem? Marian Jurečka, říká bez zaváhání.

Pokud chce hnutí ANO po příštích volbách vládnout, musí buď získat nadpoloviční většinu křesel samo, nebo se musí objevit nějaká překvapivá hvězda mimo tradiční strany. Aspoň ve světě možných koaličních partnerů podle Aleny Schillerové.

Počítejte s námi: Lidovci ne, SPD ne, KSČM si neumí představit, ODS a STAN ne, stejně jako Piráti. Závěr? Nikdo.

ČTĚTE TAKÉ: V devadesátkách ODS nahrávala mafiánům, teď je vyměnila za bílé límečky, říká Schillerová

Politička byla kritizována vládními politiky za slova, že chce žít v míru a místo zbrojení více investovat do infrastruktury. „Je to bláznivá doba. Bláznivá doba, ve které mír je sprosté slovo,“ říká v podcastu Chuť moci a dodává, že nevidí důvod se za výrok omlouvat. „Každý, kdo řekne nějaký názor, a já jsem neřekla nic, co by si spoustu lidí nemyslelo, tak bude nálepkován a označován za ruského švába,“ říká Schillerová a vzpomíná na svou část života, kterou prožila v totalitě.

„Já si vzpomínám tu dobu, to už jsem byla poměrně dospělá, kdy se lidé báli v totalitě říct jakýkoli svůj názor, aby okamžitě nebyli imperialistickými přisluhovači. Nebo můj kolega z mého týmu mi říká, že jeho dva strýcové emigrovali a že ho paní učitelka označila ve třídě jako kapitalistického chlapečka. No a tak my se vracíme do tohoto nálepkování,“ poznamenává s tím, že takovéto označování a snaha někoho zesměšnit, vytěsnit ho někam na okraj je něco, co má spojeno právě s totalitou.

V podcastu také Schillerová kritizuje hospodaření vlády s rozpočtem na rok 2024, který označila za podvod. „Rozdíl mezi loňským schodkem a tím plánovaným je nějakých 40 miliard, což je tempo konsolidace, které navrhovalo hnutí ANO, které jsem navrhovala já jako ministryně financí. Ale jak ho dosáhli? Jenom tím, že zvýšili daně,“ říká na adresu vládní koalice.

Podle Schillerové se vládní politici pouze chytili do vlastních pastí, když říkali: „My přijdeme do té vlády a seškrtáme ty výdaje o 120 pak to bylo 100, 80, 70. Pan premiér ty částky pořád měnil, ještě si u toho pletl prostě strukturální deficit a zadlužení a tak dále. Ale dobře, to mu odpouštím, je to politolog, takže nad to se úplně povznáším,“ poznamenala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O konsolidaci veřejných financí se Alena Schillerová s Věrou Kovářovou (STAN) ve středečním vydání pořadu 360°.

Mezi vládními politiky je podle ní nejhorším ministrem Marian Jurečka, kterého označila za nejvíc asociálního ministra práce a sociálních věcí v historii. „Já jsem mívala pověstné spory s Janou Maláčovou, ale to nebylo nic osobního, to bylo logické. Ona byla sociální demokratka, ministryně práce,“ vzpomíná.

Jurečkovy nynější kroky prý vůbec nechápe. „On dneska dělá ještě pravicovější politiku než ODS,“ říká Schillerová s tím, že to podle ní odráží i aktuální nízké preference lidovců. Znovu zopakovala, že v případě vítězných voleb a sestavení vlády je hnutí ANO připraveno kroky nynější vlády zrušit.

O tom, zda je ve hře varianta, že by se mohla stát první premiérkou v české historii, nechtěla příliš mluvit. „Já budu dělat to, na čem se usnese naše hnutí,“ říká Alena Schillerová. Připravuje se na angažmá ministryně financí a kromě uvažované varianty s premiérem Karlem Havlíčkem doufá v návrat Andreje Babiše: „Já doufám, že to ještě nevzdal. Že by si ještě mohl střihnout funkci premiéra, takže on je takový můj kandidát.

Tagy:
Marian Jurečka Andrej Babiš Alena Schillerová ANO koalice Spolu Thomas Kulidakis politika Chuť moci