Poprask v divadle na Slovensku: Náměstek ministra vyháněl diváky. Bylo to perverzní, říká

Náměstek slovenského ministra životního prostředí Štefan Kuffa v neděli v obci Malá Franková v okrese Kežmarok na východě Slovenska přerušil divadelní představení Moje baby. Údajně mu vadil „perverzní film“ promítaný v rámci inscenace. V hledišti byl i šéfredaktor Zamagurských novin Lukáš Marhefka, který o incidentu informoval na svém Facebooku a označil jej za „nehorázný“. Herečka Ľuba Blaškovičová mluví o cenzuře.

„Před chvílí jsem zažil něco tak nehorázného, že ještě teď se z toho chvěji,“ řekl šéfredaktor Zamagurských novin Lukáš Marhefka ve videu, které zveřejnil na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na východě Slovenska havarovalo české letadlo. Posádka trénovala přesné přistání

Když měla během představení výstup herečka Dana Košická, přerušil ji náměstek ministra životního prostředí Štefan Kuffa a začal určovat, pro koho je hra vhodná a může zůstat v hledišti, a kdo by měl odejít. „Svévolně přerušil výstup herečky, a když jsme začali křičet a odmítat jeho chování, označil mě za sluníčkáře a nechtěl opustit tento prostor až do doby, než přišel starosta a odvedl ho,“ popsal Marhefka.

Zdůraznil, že nezáleží na tom, jestli se představení někomu líbilo, nebo nelíbilo. „Pokud člověk chce odejít, může. Ale nikdo z lidí, kteří přijedou za státní peníze na majáčcích do malé dědiny, nebude dělat ramena na divadelním představení z úcty k divákovi a hercům. Je to nehorázné, pojďme prosím bránit svobodu, protože jsme ve stavu, kdy je to vážnější, než jsme si mysleli. Něco takového se nesmí dít,“ uvedl Marhefka.

K incidentu se na svém Facebooku vyjádřila také herečka Ľuba Blaškovičová. „Cenzor, státní tajemník Kuffa zasáhl – přímo vstoupil – do představení, zastavil ho a vyhnal diváky... představení bylo přerušeno... hádka mezi ním a diváky... Provokace, napadání, vyhrožování – křik, ochranka, policie za rohem...,“ napsala herečka. Dodala, že nic šílenějšího, pobuřujícího a dehonestujícího uměleckou tvorbu a umělce na jevišti ještě neviděla a neslyšela.

"Moje baby" - sa šíria FB. Predstavenie v goralskej dedinke Malá Franková... Cenzor, štátny tajomník Kuffa zasiahol-...

Posted by Luba Blaskovicova on Sunday, August 18, 2024

Kuffa k incidentu na svém Facebooku zveřejnil dvě videa. Na jednom z nich tvrdí, že byl napaden tyčí. „Měli jsme krásný večer, byla tam folklorní akce, mše svatá. V závěru večera pustili perverzní film, když tam byly děti,“ řekl Kuffa. Tvrdí, že když upozornil, že je to nevhodné a vyzval rodiče, aby děti poslali pryč, napadli ho tyčemi. Záběry z napadení poté také zveřejnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obrovský plaz vyděsil rybáře nedaleko českých hranic. Zabíjí labutě, lidé mají strach, říkají

Tagy: