Napětí roste: KLDR vypálila přes sto střel, Jižní Korea reagovala testem raket vzduch-země

Korea a USA v reakci na severokorejský test odpálily čtyři rakety

Rakety křižují korejské nebe

Severní Korea ve středu podle jihokorejské armády ze západního a východního pobřeží odpálila nejméně sto dělostřeleckých střel, o několik hodin navíc i 17 raket včetně jedné, která dopadla do blízkosti jihokorejských vod. Stalo se to poté, co Pchjongjang v úterý vyhrožoval Jižní Koreji a Spojeným státům kvůli jejich nynějšímu několikadennímu rozsáhlému vojenskému cvičení. Jižní Korea v reakci na poslední ze série severokorejských raketových testů odpálila severně od společné námořní hranice s KLDR tři rakety vzduch-země.

Severokorejská armáda rakety odpálila z oblasti kolem města Wonsan na jihovýchodě země a z několika dalších míst, píše agentura AP. Jedna z nich dopadla 26 kilometrů od námořní hranice s Jižní Korejí. Podle Soulu je to od rozdělení Korejského poloostrova v roce 1948 poprvé, co střela dopadla tak blízko námořní hranice.

Jihokorejská armáda následně doplnila, že KLDR vypálila z východního pobřeží také přes 100 dělostřeleckých střel do nárazníkové zóny zřízené na základě dohody se Soulem. Střelba je podle Jižní Korey porušením dohody z roku 2018, která měla za cíl snížit napětí mezi oběma částmi poloostrova.

Na ostrově Ullungdo ležícím 120 kilometrů na východ od Korejského poloostrova v Japonském moři byl kvůli tomuto incidentu přechodně vyhlášen protiletecký poplach. Velení jihokorejské armády uvedlo, že „je to bezprecedentní a nebudeme to tolerovat“.

Spojené státy a Jižní Korea v pondělí zahájily rozsáhlé cvičení letectva, během kterého stovky válečných letounů 24 hodin denně provádějí simulované útoky. KLDR tyto manévry označila za provokaci a varovala, že proti USA a Jižní Koreji může nasadit jaderné zbraně, aby „zaplatily tu nejhorší cenu v dějinách“.

Armády reagují na cvičení

Severní Korea za letošek provedla rekordní počet raketových testů, napětí na Korejském poloostrově v posledních měsících výrazně stouplo. KLDR také přijala zákon, který schvaluje preventivní použití jaderných zbraní v různých situacích. Nicméně agentura AP podotýká, že někteří experti stále pochybují o tom, že vzhledem k síle americké a jihokorejské armády by Pchjongjang mohl použít jaderné zbraně jako první. Severní Korea dala najevo, že série testů z poslední doby je reakcí na jihokorejsko-americká vojenská cvičení.

Provádět testy balistických raket zakazují režimu v Pchjongjangu rezoluce OSN. Balistické rakety mohou být vybaveny jadernou náloží. „Severní Korea odpaluje rakety nebývalým tempem, což je naprosto nepřijatelné,“ řekl japonský premiér Fumio Kišida.

Tagy: