Naprostý šok, komentují politici masakr na Filozofické fakultě. Fiala přerušil program

Policista na střeše budovy Filozofické fakulty, ve které se střílelo, 21. prosince 2023, Praha.

Střelba na Filozofické fakultě: Třetí část

Česko ve čtvrtek zasáhla tragická střelba, k níž došlo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zemřelo 14 lidí, další osoby jsou vážně zraněné. Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli tragédii přerušil program na Olomoucku a vrátil se do hlavního města. Přímo na místo tragédie zamířil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Vzhledem k tragickým událostem na pražské Filozofické fakultě jsem zrušil pracovní program na Olomoucku a jedu zpět do Prahy. Jsem v kontaktu s ministrem vnitra i policií. Prosím všechny občany, aby respektovali doporučení složek integrovaného záchranného systému,“ informoval premiér Petr Fiala (ODS) na sociální síti X. Později vystoupil s mimořádným prohlášením, v němž znovu útok odsoudil a ujistil občany, že policie má situaci pod kontrolou. Od 21:00 zasedla vláda.

Prezident Petr Pavel se k incidentu vyjádřil následovně: „Jsem šokován událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala. Chci poděkovat občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek a poskytují maximální součinnost.“

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) krátce před 16. hodinou sdělil, že vyrazí přímo na místo incidentu. „Prosím, dbejte pokynů policie, situace je vážná. Jedu přímo na místo, abych se seznámil se situací,“ uvedl.

Střelbu na pražské univerzitě komentovali i další politici. „Je to děsivé, nenacházím vhodná slova. Jen držím palce policii a modlím se, ať se nenaplní zprávy o obětech. Moje neteř je studentkou FF. Bylo to nejdelších pár minut, než jsem se s ní spojil a věděl, že je v pořádku. Nedovedu si představit, co prožívají rodiče studentů,“ přiznal místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Útok očividně zaskočil také pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS): „Jsem naprosto šokovaný tím, co se stalo na Filozofické fakultě v Praze. Buďte, prosím, opatrní. Budeme vás informovat hned, jakmile budeme znát více detailů.“

„Ve věci střelby v centru Prahy jsou fakultní nemocnice připraveny na příjem zraněných,“ potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle informací CNN Prima NEWS je několik zraněných osob ve vážném stavu.

„Jsem otřesena zprávami o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Integrovaný záchranný systém jako vždy odvádí skvělou práci. Moc prosím občany, aby naslouchali pokynům policie,“ vyzvala šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Jsem v šoku z hrůzné události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Upřímnou soustrast rodinám obětí. Myslím na zraněné, jejich blízké, na studenty a na všechny, kterých se tento otřesný čin dotkl,“ sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Jeho stranický kolega a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš událost označil jako hroznou tragédii. „I když ztracené životy, bolest lidí a jejich blízkých nemohu nikterak zvrátit nebo utěšit, myslím ve smutku na všechny, které tato hrůza zasáhla. Tohle nesmyslné násilí nemá ve společnosti místo,“ doplnil.

Z opozice se ozval například šéf hnutí ANO Andrej Babiš: „Strašlivá událost, těžko se mi hledají slova. Myslím na oběti střelby, na všechny raněné, ale také na všechny studenty, kteří si něčím tak šíleným museli projít. Jsem z toho naprosto v šoku. Zároveň bych vás chtěl požádat, abyste respektovali pokyny policie a záchranných složek. Také velký dík všem, kteří na místě zasahují.“

„Jsem mimořádně otřesený událostmi na pražské Filozofické fakultě. Vyjadřuji hlubokou soustrast pozůstalým a přeji brzké uzdravení všem zraněným. Děkuji za profesionální zásah všem složkám integrovaného záchranného systému,“ dodal místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

„Myslím na studenty a učitele, jejich rodiny a všechny zasahující příslušníky. Modlím se za nevinné oběti a za uzdravení všech raněných,“ uvedla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Předseda SPD Tomio Okamura na síti X napsal: „Upřímnou a velkou soustrast všem blízkým obětí střelby. Je mi nesmírně líto zmařených životů i zraněných tohoto šíleného činu. Moc děkuji za extrémně rychlý zásah policie i záchranářů.“

O tragické události informovala i zahraniční média. Soustrast pozůstalým vyjádřil například slovenský premiér Robert Fico. Maďarský premiér Viktor Orbán vzkázal, že se modlí za oběti střelby. Upřímnou soustrast vyjádřil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linky pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

Tagy: