Matku jí zabili před očima, narozeniny prožila v zajetí. Čtyřletou Abigail teď Hamás propustil

Kdo jsou rukojmí Hamásu?

Hamás propustil čtyřletou Abigail

V neděli byla propuštěna další skupina izraelských rukojmí, mezi kterými byla i Abigail Edanová. Když ji Hamás 7. října unesl, byly jí pouhé tři roky. V zajetí pak holčička oslavila své čtvrté narozeniny. O jejím příběhu informuje web CNN.

„Doufali jsme a modlili se, aby dnešek přišel. Neexistují slova, která by vyjádřila naši úlevu a vděčnost, že je Abigail v bezpečí a vrací se domů,“ uvedla podle serveru CNN v neděli dívčina rodina. Její blízcí zároveň poděkovali americkému prezidentovi Joeu Bidenovi a katarské vládě za jejich podíl na záchranné akci.

ČTĚTE TAKÉ: Skupina útočníků se zmocnila tankeru izraelského miliardáře. Úder může souviset s válkou

Abigail byla unesena 7. října z domova. Její rodiče útok Hamásu nepřežili. Podle Bidena si dívenka prošla hrozným traumatem, její matka byla zabita přímo před jejíma očima. Zabit byl i Abigailin otec, který dceru chránil vlastním tělem. „Narozeniny a posledních 50 dní strávila v zajetí Hamásu. Dnes je ale volná,“ uvedl na sociální síti X americký prezident.

Web CBS News uvádí, že Abigail byla nejmladší občankou USA, kterou Hamás zadržoval. Dívka má také izraelské občanství. V neděli byla ve skupině 17 lidí, které teroristická organizace po sedmi týdnech konečně propustila ze zajetí.

V pondělí má skončit čtyřdenní příměří uzavřené mezi Izraelem a Hamássem kvůli dodávkám humanitární pomoci obyvatelům Pásma Gazy a výměně rukojmí za palestinské vězně. Izraelský premiér Benjamin Natanjahu v palestinském Pásmu Gazy o víkendu prohlásil, že jeho země bude pokračovat v boji s Hamásem až do vítězného konce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Podařila se i druhá výměna rukojmích mezi Izraelem a Hamásem

Tagy: