Izrael propustil 39 palestinských vězňů. Netanjahu v Gaze naznačil, že válka bude pokračovat

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil vojáky přímo v Pásmu Gazy.

Podařila se i druhá výměna rukojmích mezi Izraelem a Hamásem

Izrael oznámil, že podle dohody o příměří propustil dalších 39 palestinských vězňů, informovala agentura AFP. Hamás předtím osvobodil 17 rukojmích. Izraelský premiér Benjamin Natanjahu v palestinském Pásmu Gazy prohlásil, že jeho země bude pokračovat až do vítězství nad Hamásem. Do Gazy se podle webu The Times of Israel vypravil poprvé od vypuknutí současné války na Blízkém východě. Teroristická organizace v neděli mezitím propustila dalších 14 Izraelců.

Na Blízkém východě pokračuje předposlední den celkem čtyřdenního příměří, jehož součástí jsou dodávky humanitární pomoci obyvatelům Pásma Gazy i výměna Hamásem odvlečených rukojmí za palestinské vězně držené v Izraeli.

V době příměří navštívil Pásmo Gazy izraelský premiér Netanjahu, který naznačil, že válka s Hamásem bude po vypršení příměří pokračovat. Tel Aviv je podle premiéra nadále odhodlaný Hamás zničit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás propustil děti ztrápeného otce. Izrael dívku, která jako 16letá pobodala policistu

Teroristické hnutí v neděli propustilo v Pásmu Gazy další skupinu rukojmích zajatých při říjnovém útoku na Izrael. S odkazem na informace Červeného kříže to na sociální síti X napsal mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Podle něj jde o 14 Izraelců a tři cizince. Zástupci Hamásu uvedli, že Červenému kříži předali 13 Izraelců, tři Thajce a jednoho Rusa, napsala agentura Reuters. Drobný rozdíl v počtech propuštěných zajatců vysvětlují izraelská média tím, že ruský občan má dvojí občanství, a proto jej lze považovat i za Izraelce.

Stejně jako v předchozích dnech budou mezi propuštěnými Izraelci zřejmě výhradně ženy a děti, případně osoby s dvojím občanstvím. Pracovníci Červeného kříže je převezou přes hraniční přechod Rafáh do Egypta a dále do Izraele, kde si je převezme armáda. Příbuzní propuštěných lidí už své blízké očekávají v nemocnicích.

První dvě skupiny rukojmích propustili radikálové z Hamásu na základě dohody o dočasném příměří v pátek a v sobotu. Mezi 41 lidmi, kteří se dostali na svobodu, bylo za první dva dny 26 izraelských žen a dětí a 15 cizinců. V sobotu ale Hamás s propouštěním vězňů chvíli otálel a na původně stanovené podmínky přistoupil až po nátlaku Kataru.

Výměnou za osvobození rukojmích Izrael propouští z věznic palestinské vězně, v neděli se jich má na svobodu dostat stejně jako v předchozích dnech 39.

Rukojmí strávili v zajetí v Pásmu Gazy po útoku Hamásu ze 7. října sedm týdnů. Hamás při vpádu do jižního Izraele zavraždil na 1 200 lidí, Izrael pak v reakci zahájil odvetný úder na Pásmo Gazy, při kterém dosud zahynulo podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem na 15 tisíc lidí včetně několika tisícovek dětí.

Tagy: