První žena v historii obletí Měsíc. Složení nové mise NASA mě překvapilo, přiznává expert

Americká vesmírná agentura NASA odtajnila složení posádky letu Artemis II, která vyrazí na oběžnou dráhu Měsíce. Mezi čtveřicí astronautů je také nováček, který do kosmu poletí vůbec poprvé.

Atmosféra jako na rockovém koncertě provázela představení posádky Artemis II, která koncem příštího roku vyrazí k Měsíci. Do kosmické lodi Orion usedne i Christina Hammock Kochová, která jako první žena v historii obletí Měsíc.

Součástí posádky bude i Kanaďan Jeremy Hansen. Jde tedy o prvního astronauta, který obletí Měsíc a není Američan. Jedinou přirozenou družici Země obletí také první Američan černé pleti, bude jím Victor Glove. Velením posádky pak NASA pověřila Reida Wisemana.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Síla deseti atomovek. Možnost drtivého dopadu asteroidu je větší, než jsme mysleli, varuje NASA

„Složení posádky mě trochu překvapilo, a to především kvůli tomu, že tam nemáme žádného extrémně zkušeného astronauta,“ popsal odborný pracovník Hvězdárny a Planetária hlavního města Prahy Jan Spratek. Nejzkušenější je Christina Kochová, která strávila na Mezinárodní vesmírné stanici bezmála rok. Naopak Kanaďan Glover ve vesmíru ještě nikdy nebyl.

Kosmická loď Orion bude nejdříve dva dny kroužit kolem Země a zkoušet při tom všechny systémy. Pak vyrazí k Měsíci, obletí jej a zamíří zpět k Zemi. „Myslíte, že jsem z toho nadšená? Absolutně,“ vychutnala si chvíle po oznámení své nominace Kochová.

Další mise, tedy Artemis III, by už měla přistát přímo na Měsíci. Zatím ale není jasné, kdy k tomu dojde. „Mířil bych někam k roku 2027 nebo 2028, protože je to hodně závislé na kosmické lodi Starship,“ popsal Spratek. V každém případě má ale lidstvo Měsíc po více než padesáti letech znovu na dosah.

Tagy:
vesmír NASA Země Měsíc kosmonaut Artemis kosmická loď Orion Christina Kochová Jeremy Hansen