Zakladatel Pirátů opouští loď. Naše bárka změnila kurz, napsal k žádosti o ukončení členství

Piráti, kurz, který aktuálně držíme, není a nikdy nebyl kurzem, kterým jsem naši bárku nasměroval, napsal v příspěvku na Facebooku zakladatel České pirátské strany Jiří Kadeřávek. Ve čtvrtek prý doručil žádost o bezodkladné ukončení jeho členství v Pirátské straně. K tomu přistoupil poté, co předseda Ivan Bartoš na vládě prosadil novelu o podnikání v cestovním ruchu, která počítá s novým registrem předávajícím osobní údaje lidí státu.

Předseda Pirátů a ministr místního rozvoje Ivan Bartoš ve středu na vládě prosadil povinnost ubytovatelů k registraci do nového registru e-Turista, který bude sloužit k předávání osobních údajů o hostech do rukou státu. To se ale nelíbí Jiřímu Kadeřávkovi, zakladateli České pirátské strany. „Zavedení centrálního státního registru pro sledování pobytu občanů na návrh předsedy Pirátské strany, dokonce bez předchozí vnitrostranické diskuse a pod rouškou digitalizace, je pro mne natolik neakceptovatelné, že nejsem nadále schopen podílet se na činnosti Pirátské strany a podporovat ji,“ uvedl v prohlášení na svém Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je větší zlo francouzská levice, nebo lepenovci? Členové pětikoalice se pohádali kvůli volbám

Pirátská strana v tuto chvíli podle něj představuje politický nástroj, který pracuje proti ideálům, pro které byla založena, tedy včetně striktní ochrany soukromí občana. Ve čtvrtek proto prý doručil žádost o bezodkladné ukončení svého členství v Pirátské straně. „Věřím, že je ve straně stále mnoho členů, kteří si dokáží představit, jak těžké je pro mne tento mentální účet, který se pro mne v posledních letech překlopil do záporných hodnot, takto uzavřít. Vyzývám je, aby se zamysleli nad tím svým,“ sdělil Kadeřávek.

Předseda Pirátské strany a ministr místního rozvoje včera na vládě prosadil povinnost ubytovatelů k registraci do nového...

Posted by Jiří Kadeřávek on Thursday, July 18, 2024

Podle svých slov dlouho věřil, že jeho varování před chybnými politickými rozhodnutími padnou na úrodnou půdu a proces destrukce pirátských ideálů se podaří zvrátit. „Ale výsledkem byla jen mentálně velmi nepříjemná osobní deziluze. A tak je čas jít. Jsem přesvědčen, že opravdu svobodný člověk by se neměl nikdy bát udělat správnou věc, přestože tím přizná, že se mýlil,“ uvedl zakladatel Pirátů.

„Piráti, kurz, který aktuálně držíme, není a nikdy nebyl kurzem, kterým jsem naši bárku nasměroval. A opakování mantry ‚držíme kurz‘ je smutným přiznáním toho, že jsme z něj již dávno sešli. Sbohem v lepších časech,“ dodal Kadeřávek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zabíjíte lidi, křičela europoslankyně na záběrech. Metsolaová ji nechala vyvést z parlamentu

Tagy:
Facebook politika Ivan Bartoš Česká pirátská strana vláda Jiří Kadeřávek Parlament České republiky