Je větší zlo francouzská levice, nebo lepenovci? Členové pětikoalice se pohádali kvůli volbám

Jordan Bardella a Marine Le Penová

Politici k výsledkům voleb

Je větším zlem francouzská Nová lidová fronta složená z levicových a krajně levicových uskupení, nebo nacionalistické Národní sdružení (RN) známé jako „lepenovci“? Na tom se neshodnou členové české vládní pětikoalice. Zatímco Piráti vnímají jako problematičtější RN, zástupci Spolu upozorňují i na nebezpečí, které představuje francouzská krajní levice.

Francouzské předčasné volby překvapivě vyhrála Nová lidová fronta, která se skládá z levicových i krajně levicových uskupení včetně komunistů. Nejsilnějším hráčem koalice je krajně levicová Nepodrobená Francie (LFI).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Patrioty pro Evropu posílili lepenovci a Salvini. Místopředsedkyní je Dostálová

Obavy z výsledku voleb zmínil například ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Když jsem slyšel projev (lídra) Jeana-Luca Mélenchona, musím říct, že toto je pro Evropu stejně velké nebezpečí jako krajní pravice. Nečekají nás bohužel klidné časy. Nespokojenost táhne voliče k extremistům na obě strany. Memento i pro nás,“ uvedl na sociální síti X.

Představitelé Nové lidové fronty již v pátek večer připomněli své priority, které nyní budou chtít prosadit. Patří mezi ně mimo jiné okamžité uznání Palestiny, zrušení penzijní reformy Emmanuela Macrona z roku 2023 či zastropování odchodu do důchodu na 60 let.

Výborného rezervovaný postoj k francouzské levici sdílí také europoslanec Alexandr Vondra (ODS): „Macron to podělal. Zbrklým rozhodnutím a zbytečnou ostrakizací pravice umetl cestu k moci komunistům a skutečným antisemitům. Výsledkem bude jen hluboká polarizace a chaos.“

Tím narážel na překvapivé rozhodnutí francouzského prezidenta vyhlásit předčasné parlamentní volby. „Zbytečnou ostrakizací pravice“ Vondra nepochybně myslel dohodu stran na takzvané republikánské frontě, jejímž cílem bylo strategickým hlasováním zabránit vítězství nacionalistického Národního sdružení (RN).

Peksa si rýpl do Vondry i Výborného

Nová lidová fronta ovšem nebude mít v 577členném parlamentu ani zdaleka většinu. Podle odhadů jí volby vynesou nejméně 178 křesel. Macronův vládní tábor Spolu skončil druhý s nejméně 150 mandáty. Národní sdružení, které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo až třetí, přičemž získá nejméně 125 poslanců.

O poznání jinak, než zástupci ODS či KDU-ČSL, se na výsledek francouzských voleb dívají Piráti. „Srovnávat Novou lidovou frontu s Le Penovou je mimo. Koalice středolevých socialistů, zelených a levice nemusí těšit každého, Francouze ale oslovila programem a snahou něco dělat pro občany. Extrémní pravice má jediný cíl – ještě více rozdělit společnost. Tomu řekla rekordní účast voličů ne,“ zhodnotila europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

O něco rázněji se k situaci vyjádřil Mikuláš Peksa (Piráti), který v letošních volbách neobhájil mandát europoslance. „Máte to popletené. Do frakce s Le Penovou vstupuje Babiš, ne vy. Nemusíte ji obhajovat. Vy jste pořád ve frakci s polskými klerofašisty,“ vzkázal Vondrovi. „Polskými klerofašisty“ Peksa nepochybně myslel stranu Právo a spravedlnost (PiS), která společně s ODS sedí v unijní frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

Výbornému, jehož KDU-ČSL spadá do nejsilnější unijní frakce s názvem Evropská lidová strana (EPP), Peksa položil následující otázku: „Nemusíte tu Le Penovou obhajovat, do frakce s ní vstupuje Babiš, nikoliv lidovci. Nebo jsem minul nějaké další otáčení kabátů?“

Fiala: Nemám rád žádné radikální postoje

Francouzské Národní sdružení se skutečně přidalo k nové unijní skupině Patrioti pro Evropu. Tu na přelomu června a července založil šéf hnutí ANO Andrej Babiš společně se stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a s rakouskými Svobodnými. Kromě Marine Le Penové se k nim připojila také italská Liga Mattea Salviniho, nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse i česká koalice Přísahy a Motoristů.

VIDEO: Turek se přidal k Babišovým Patriotům. Frakce je plná silných osobností, pochvaluje si

Premiér Petr Fiala (ODS) k výsledkům francouzských voleb uvedl, že nemá radost z úspěchu krajní pravice ani krajní levice. „Nijak se netajím tím, že v politice nemám rád žádné radikální postoje. Nemám radost ani z úspěchu stran, které se v mediálním diskurzu řadí ke krajní pravici, ale nemám radost ani z úspěchu těch, které můžeme považovat za radikálně levicové politické síly,“ uvedl.

Podle Peksy kvůli francouzským volbám rozhodně nenastane konec světa a Francie pořád stojí. „Konzervativní část českého Twitteru si málem podřezává žíly, že nevyhrála jejich oblíbenkyně Marine Le Penová. Místo ní prý budou Francii ovládat nějací komunisti. Nezoufejte, přátelé, není tomu tak,“ sdělil.

Francouzský levicový blok Peksa připodobnil k české koalici Spolu: „Slepenec všeho možného. Komunisté tam sice jsou, kromě nich ale i sociální demokraté, zelení a řada dalších stran. Prostě si to představte jako kandidátku, na které by byl třeba Alexandr Vondra a s ním Luděk Niedermayer (TOP 09), akorát v levicovém provedení. Donutit tuhle partu, aby hlasovala pro cokoli jednotně, se skoro nedá.“

Tagy: