Zabíjíte lidi, křičela europoslankyně na záběrech. Metsolaová ji nechala vyvést z parlamentu

Rumunská europoslankyně Diana Şoşoacaová

Rumunskou europoslankyni museli vyvést z Evropského parlamentu

O velký rozruch se v Evropském parlamentu postarala rumunská europoslankyně Diana Şoşoacaová. Ta totiž opakovaně rušila rozpravu výkřiky kritickými vůči Evropské unii. Samotný Evropský parlament třeba nazvala „sídlem Satana“. Nakonec ji předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová nechala z místnosti vyvést. Při odchodu si krajně pravicová Rumunka ještě stihla symbolicky nasadit náhubek.

„Stejně jako v rumunském parlamentu, i tady se scházejí ďáblové,“ řekla Şoşoacaová tento týden novinářům podle webu Politico. „Přivedu kněze, aby posvětil kanceláře. Je to mé právo na náboženství, na vyjádření mé náboženské víry,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Von der Leyenová bude dál šéfkou Evropské komise. Funkci obhájila v tajné volbě

Rumunská europoslankyně a krajně pravicová politička ve středu několikrát narušila vystoupení jednotlivých europoslanců v Evropském parlamentu. „Zabíjíte lidi, mám právo mluvit,“ křičela svůj vzkaz, který byl nejspíš určený Ursule von der Leyenové. V ruce přitom podle webu Politico držela ikony, náboženské obrazy užívané v oblasti východního křesťanství.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová na to ale tvrdě reagovala. „To už je potřetí, co jste to udělala. Požádala jsem ochranku, aby vás vyvedla z místnosti,“ reagovala Metsolaová, čímž si vysloužila potlesk. „Je mi líto. Budete muset opustit místnost,“ dodala.

„Mám právo mluvit! Byla jsem zvolena Rumuny! Zabíjíte lidi v Rumunsku!“ vykřikovala dál Şoşoacaová.

Ta byla začátkem týdne zachycena na videu během hlasování o volbě předsedy parlamentu, kde je vidět, jak škrtá jména Metsolaové a oponentky Irene Monterové. Na hlasovací lístek přitom psala slova ‚nikdy pro Ukrajinu, nikdy pro LGBT, nikdy pro diktaturu EU‘.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden měl pozitivní test na covid. Je malátný a trpí několika příznaky, sdělil Bílý dům

.

Tagy: