Návod pro prvovoliče a zapomnětlivce. Jak najít svůj volební obvod a kde volit?

Volební urna

V Česku se konají volby do zastupitelstev obcí a jedné třetiny Senátu. Komunální volby mají svá specifika, jako je jeden velký volební lístek nebo křížkování místo kroužkování. Řada lidí ale může narazit na problém ještě předtím, než se k samotné volbě dostanou. Nemusí totiž vědět, kde se nachází jejich volební místnost. V článku přinášíme jednoduchý návod, jak v takovém případě postupovat.

Informace o jednotlivých volebních místností se dají jednoduše vyčíst z volebních lístků, které lidé obdrželi do svých poštovních schránek. Jsou ale tací, kteří adresu volebního místa nemusí vědět, protože lístky neobdrželi nebo je omylem vyhodili do koše. Tápat mohou také prvovoliči nebo ti, kteří se čerstvě přestěhovali.

Pokud lidé nemají své volební lístky, tak musí zjistit nejdříve číslo volebního okrsku, kam svým bydlištěm spadají. Ten lze snadno zjistit na stránkách Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního. Po rozkliknutí Seznamu adresních míst s volebními okrsky se zobrazí seznam obcí, které musí dále volič vybrat podle svého trvalého bydliště. Po dalším vybrání se zobrazí tabulka, ze které mohou lidé vyčíst svou přesnou adresu spolu s číslem popisným. Hledané číslo volebního okrsku je pak dohledatelné ve sloupci úplně vpravo.

Pomocí volebního okrsku je pak snadné najít svou volební místnost. Řada měst už nabízí interaktivní mapy, jako je například Ústí nad LabemOpava nebo Plzeň. Přehled volebních místností přináší i jednotlivé části velkých měst, jako je tomu například u Prahy 6.

Překážkou v hledání je, že místa nejsou nikde centrálně vypsaná a lidé je tak musí pracně hledat. Doporučuje se proto vybrat stránky úřadů jednotlivých obcí, kam volič spadá. Informace by měly být obsažené v jednotlivých manuálech či odkazech na nadcházející volby. Pomoci může také interaktivní mapa, podle které lze snadno zjistit svůj volební okrsek. Informace o volebních místnostech jsou ale neúplné a dají se najít jen u části obcí.

Pokud lidé nenajdou požadované informace ani na stránkách úřadů, tak se doporučuje obrátit se na úřad telefonicky.

Tagy: