Návrat k holandským rajčatům? Česká prudce zdražila, pěstitele drtí ceny energií

Rajčata

Extrémní ceny rajčat

Koupit si čerstvá česká rajčata kdykoliv během roku by již brzy nemuselo být samozřejmostí. Pěstitele drtí vysoké ceny energií, které se už promítly do faktu, že rajčata oproti loňsku zdražila o polovinu. Navíc se očekává další zvyšování cen v nadcházejících měsících.

Zemědělci ve skleníku u Kadaně ročně vypěstují šest a půl tisíce tun rajčat. Jenže letos musí výrazně bojovat s rostoucími náklady za hnojiva, obaly, stroje a hlavně za energie.

„Ceny energií pro nás představují zhruba 50 procent všech nákladů. Musíme topit a svítit. Pro rajčata musíte udělat všechno na světě, jinak nebudou dobrá,“ řekl jednatel společnosti Agro Kadaň Lukáš Rázl. Firma už nyní počítá s tím, že za energie bude v příštím roce platit o 400 procent více. Dalšímu zdražení produkce se tak prý na podzim nemůže vyhnout.

„Bavíme se o razantním zdražení v desítkách procent,“ připustil Rázl. Zatímco loni na jaře se cena za kilo rajčat pohybovala kolem šedesáti korun, letos se blíží devadesáti korunám. Pěstitelé proto navrhují zastropovat ceny energií.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ale takové řešení prozatím vylučuje. „Až budeme mít stoprocentní jistotu, že budeme mít dostatek plynu a dalších energií, pak se bavme, jestli si budeme hrát s cenou nahoru nebo dolů,“ uvedl.

Česko je v produkci rajčat soběstačné zhruba z 20 procent. Potravinářská komora se ale obává, že čeští zákazníci kvůli vysoké ceně už nebudou tolik koukat na zemi původu. „Otázka je, jestli holandská rajčata nebudou k dostání třeba za poloviční nebo ještě nižší cenu. To už by byl rozdíl, který bude spotřebitel nějak reflektovat,“ řekl Miroslav Koberna z Potravinářké komory.

Ekonomové však v pěstování rajčat v České republice ani nevidí smysl. „V době, kdy byly energie velice levné, jsme se přestali chovat racionálně a začali jsme pěstovat plodiny jako na jihu Evropy. Drahá hnojiva a energie způsobí, že některá produkce bude natolik drahá, že ji zákazníci přestanou kupovat,“ upozornil ekonom Štěpán Křeček.

Někteří čeští provozovatelé skleníků se již rozhodli, že kvůli drahým energiím nebudou rajčata přes zimu pěstovat vůbec.

Tagy: