Francouzi v panice, v zemi došla tradiční surovina. Katastrofa, objíždíme benzinky, říkají

Nedostatek hořčice ve Francii pobouřil nejednu zákaznici

CNN_Zahraničí: Ve Francii dochází hořčice

Králík na hořčičné omáčce, vejce mimóza, glazovaná medovo-hořčičná stehýnka nebo pravá francouzská zálivka na letní salát. To je pár položek z francouzského jídelníčku, na jejichž přípravu je potřebná hořčice. A ta teď ve Francii není. Jako mávnutím proutku prakticky zmizela z regálů v obchodech.

Prázdné regály, omluvné cedule, hořčice na příděl. Francouzi se nestačí divit. „Tak před třemi, čtyřmi týdny jsem si všiml, že hořčice není. Oběhnu víc obchodů a když ji neseženu, bud jíst asi majonézu,“ sdělil Antoine, obyvatel Paříže.

Ve čtvrtině velkých potravinových řetězců chybí francouzská hořčice úplně, jinde prodávají omezeně poslední zásoby. „My jsme to vyřešili tak, že objíždíme benzínky. Tam ještě je. Ale pěkně si za to připlatíme,“ uvedla Pařížanka Qun.

Hořčice je ve francouzské delikátní kuchyni nepostradatelná. Ročně se jí v zemi prodá za 135 milionů eur (přibližně 3,2 miliardy korun). „Snad nebudeme muset měnit naše menu,“ řekl šéf restaurace Christian.

V jiné restauraci už musí šéfkuchař improvizovat. Salátové zálivky, studené omáčky k mořským plodům – tam všude je potřeba hořčice jako sůl. „Je to pro nás katastrofa. Hodně nám v kuchyni chybí,“ sdělil šéfkuchař Sylvain.

Za krizi může hlavně to, že hořčice se ve Francii vyrábí, ale prakticky se tu téměř nepěstuje. Semínka se dovážejí především z Kanady. Loňské sucho tam ale snížilo úrodu na polovinu. Alternativní dodavatelé Ukrajina a Rusko teď také nepřipadají v úvahu.

Francouzi proto volají po návratu k soběstačnosti. A prozatím se gurmánská velmoc musí spoléhat na solidaritu. Jako majitel restaurace ve Finistere. V kuchyni mu zbylo poslední balení. Napsal na Facebook a lidé mu začali nosit hořčici z domácích zásob. „Měla jsem navíc dvě balení. Tak jsem je přinesla,“ popsala zákaznice Eleonore.

Tagy: