Velká nostalgie. Nová verze kultovních českých Bulánků bude zdarma, dočká se hraní po síti

Bulánci se dočkají on-line multiplayeru.

Krvelačné polštářky se vrací. Čeští Bulánci se dočkají nové předělávky

Po dvou letech od úspěšného crowdfundingu Bulánci plní další vytyčený milník. Tvůrci právě dokončili on-line multiplayer. Hra pro více hráčů po sítí ale není jediná novinka. „Bulánci budou od září zdarma pro všechny,“ říká šéf vývoje Jan Zmeškal ze studia SleepTeam redakci herního pořadu CNN Prima Gaming.

Před dvěma lety zbořili Bulánci v crowdfundingové sbírce veškeré rekordy. Požadovanou částku 500 tisíc korun na přepracovanou verzi kultovní videohry tvůrci vybrali během několika hodin. Počítadlo se nakonec zastavilo na částce 7 308 770 korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z brankáře Čecha je hrotový útočník. Ve videohře střílí jeden gól za druhým

Nyní se vývoj hry opět posunul k dalšímu z vytčených cílů. Loni v listopadu Bulánci nejprve vstoupili do fáze předběžného přístupu, což studiu SleepTeam umožnilo hru dostat k prvním hráčům, dále objevit řadu chyb a pracovat na jejich opravách. Zároveň do hry postupně přibývaly nové mapy nebo herní módy.

Dále se část vývojářů pustila do multiplayeru. Práce na něm se rozjely na konci minulého roku. Po několikaměsíčním testování, do kterého se zapojili například i podporovatelé z crowdfundingové sbírky, se nyní režim pro více hráčů oficiálně pouští do světa.

Na uživatele čekají tři herní módy: hra všech proti všem, týmový deathmatch a boj o vlajku. Vedle toho vývojáři myslí i na esport. Rádi by v Buláncích pořádali soutěže, k čemuž jim má dopomoci i spolupráce s týmem eSuba. „Můžete se těšit na turnaje, jako byly dřív, a také na oficiální turnaje. V rámci přípravy se budeme ptát, jaké módy mají hráči nejradši, protože každý přináší něco svého,“ tvrdí Zmeškal.

Zásadní novinku ale přinese zářijová aktualizace. Bulánci poté budou zdarma pro všechny hráče. Podle Zmeškala se vývojáři snaží vyjít vstříc komunitě, která si o takový krok sama řekla.

„Nejhlasitější bylo volání, že Bulánci byli vždy zadarmo a chtějí je hrát s přáteli ve více lidech, protože už nemají tolik času, aby to hráli na jedné klávesnici společně. Tak jsme si řekli, že s příchodem multiplayeru to změníme a dáme komunitě to, co chce,“ vysvětluje Zmeškal.

Lidé, kteří si Bulánky koupili, ať už v crowdfundingové sbírce, nebo později na platformě Steam, ale nemusí smutnit. SleepTeam pro ně chystá spoustu exkluzivního obsahu. Například podporovatelé ze Startovače získají speciální skin. Mezi bonusovým obsahem bude dalších šest prostředí, příběhová kampaň, editor levelů, brutal mód, zbraně a řada dalších věcí.

Kvůli změně obchodního modelu se ale hráči nemusí bát, že by se v Buláncích objevily mikrotransakce, které jsou ve videohrách velmi kontroverzní. „Žádnou bulánčí knoflíkovou měnu nechceme,“ uklidňuje Zmeškal hráče.

„Nepřecházíme na model free-to-play, který vídáte především v mobilních hrách, v nichž je spousta mikrotransakcí, předpokládá se, že tam budou placené brány anebo budete mít výhody z toho, co kupujete. My jsme v tomhle ohledu spíš blíž modelu, který je známý jako freemium,“ tvrdí Zmeškal.

Uživatelé tak mohou očekávat další DLC balíčky, které rozšíří samotnou hru. Hráči, kteří si ale rozšíření koupí, ho mohou sdílet i se svými kamarády.

„Další obsah bude hru rozšiřovat, ale nebudete mít výhodu v aktuální hře. Naopak vám to dá možnost, že když budete mít bonusový obsah, můžete ho poskytnou i kamarádům a zahrát si s nimi,“ dodává šéf vývoje kultovní pařby.

Práce na nové verzi Bulánků zdaleka nekončí. Před autory je stále dlouhá cesta k finální verzi, která má být dostupná i na konzolích a mobilech. Ještě letos se objeví tréninkový režim, dále se Bulánci rozrostou o nové mapy.

O probíhajícím vývoji Bulánků a jejich budoucnosti mluví Jan Zmeškal v rozhovoru, který vyjde na webu CNN Prima NEWS v úterý. Zmeškal v něm prozradí, kolik peněz šlo na samotný vývoj hry a kolik si vyžádala distribuce odměn všem podporovatelům. Prozradil, co by nyní udělali jinak, a detailně se rozpovídal o multiplayeru a proč hra bude od září zdarma pro všechny.

Tagy: