Ne polda, ale veterinář: Příroda mě vždy fascinovala, říká herec Igor Orozovič

Igor a holub z organizace Holubi v nouzi

Igor Orozovič v rozhovoru pro Prima Mazlíčka

Igora Orozoviče většina z nás zná jako filmového a seriálového herce. Jeho vášní je ale především divadlo a poslední dobou hudba. Inspiraci a radost nachází v přírodě, která ho podle jeho slov vždy fascinovala, a často se tak odkaz na ni a na zvířata objevuje i v jeho písních, jako v té poslední pojmenované Holubí muž. My jsme měli tu možnost si s Igorem o zvířatech popovídat.

Nebyl jsem holubí obroditel

„Nebyl jsem nějaký holubí obroditel a ani to nebyl účel té písně. Ale jsem rád, když se věci propojí a vlastně zpětně je to dobrá obroda k tomuhle zvířátku,“ řekl nám úvodem Igor. Mnoho informací se dozvěděl od organizace Holubi v nouzi, protože s jejich svěřenci fotil booklet alba.

Píseň 'Holubí muž' najdete na Igorově novém albu 'Když chlap svléká tmu'. Podivného muže s holubí hlavou a slunečními brýlemi si kdysi nakreslil jako svého maskota. A holubí hlava měla vyobrazovat město, kromě zmíněných brýlí má ještě kohoutí chvost, protože slovo 'Oroz' vychází z turečtiny a znamená kohout.

Lidé berou město a planetu jako svůj majetek

„Nejdřív mi to přišlo, že to bude vtipné 'Holubí muž', ale setkal jsem se s otázkami, proč zrovna holubi. Nenapadlo by mě, že má někdo zvíře spojené s takovým odporem. Lidé o nich říkají, že jsou to okřídlené krysy, berou je za něco otravného a přitom je to nedoceněné zvíře. Vždyť vůbec neotravuje. Navíc tyhle urbanstory, že holubi šíří nemoci. Lidé šíří daleko více nemocí a nikdo nezná nikoho, koho by holub nakazil,“ říká Igor.

„Lidé berou, že město a vůbec celá planeta je jejich majetek a diví se, že se jim někde usídlí zvíře. Vždyť jsme spojení, ta příroda je jen jedna, já tohle nemám rád! Ale ta píseň není o tom, mějte rádi holuby, ale že je tu nějaká bytost, mezi lidmi, která kouká na ten náš bizarní svět.“

Příroda je pro mě základní filosofie, na které se dá ledacos vysvětlit.“

Ne polda, ale veterinář

Přírodu miluje, fascinuje ho a dokonce chtěl být veterinářem. „Miluju všechno. Já jsem měl i všechny ty chlupatý zvířata. Potkany, osmáky, pískomily, křečky, to jsem všechno měl,“ usmívá se Igor a pokračuje. „Ta fascinace u mě byla obrovská, protože mě bavila biologie.“

Nejvíc ho ze živočišné říše zajímá hmyz. Pozorovat strašilku australskou nebo sklípkany. Dokonce choval i šváby a momentálně má doma tři šneky.

Divadlo, koncerty

Jeho asi největší vášní ale zůstává divadlo, a tak zve diváky na svou oblíbenou hru 'Brácha', kterou hraje s herečkou Veronikou Khek Kubařovou a Markem Němcem. Můžete tím přispět i na charitu, jelikož se 10. července hraje představení, jehož výtěžek jde právě na Centrum Paraple, které od roku 1994 pomáhá lidem s poškozením míchy, kteří ochrnuli následkem nemoci či úrazu.

Igora jako zpěváka si můžete vychutnat na dvou sólových koncertech: 27. srpna na hradě Špilberk a 29. srpna na Letní scéně Musea Kampa.

Tagy: