Ne zoolog, ale zoofilní monstrum. Slavný krokodýlí expert znásilňoval psy, zabil jich desítky

Z renomovaného odborníka na krokodýly se vyklubal sadista. Tak by se dal shrnout případ předního britského zoologa Adama Brittona, který se přiznal ke zneužívání zvířat. Během soudního líčení vyšlo kupříkladu najevo, že si natáčel, jak znásilňuje psy. Desítky z nich mučení nepřežily. Některá provinění byla podle slov australského soudu tak „groteskně krutá“, že byla veřejnost vyzvána k opuštění soudní síně, informovala televize BBC. Britton byl přitom zásadní osobností mezinárodní vědecké a cestovatelské scény – vystupoval v pořadech od National Geographic a spolupracoval také s ikonou přírodovědné dokumentaristiky Davidem Attenboroughem.

Jednapadesátiletý Britton se podle australských žalobců měl svým „sadistickým sexuálním zájmům“ oddávat přinejmenším od roku 2014. Vedle zneužívání vlastních domácích mazlíčků měl také manipulovat ostatní majitele psů, aby mu předali čtyřnohé společníky do jeho péče. Zaměřoval se především na lidi, kteří hledali pro své psy nový domov, ať už kvůli pracovní vytíženosti nebo cestování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herecký svět v slzách. Zemřel představitel Brumbála z Harryho Pottera

Jakmile je získal, zavřel je do přepravního kontejneru na svém pozemku. Uvnitř nachystal nahrávací zařízení, řemeny a další vybavení improvizované mučírny. Právě tam měl znásilnit desítky zvířat, a to především v posledních několika letech. Ze 42 psů, které mučil, jich 39 uhynulo, shrnuje britská stanice BBC. To vše dokázal dlouho roky skrývat před svou ženou Erin, která se sama zabývá ochranou zvířat. Když se provalilo, čeho se zoolog dopustil, změnila si příjmení.

Když se na něj majitelé zvířat obraceli se žádostí, jak se daří jejich mazlíčkům, posílal jim staré fotografie a vymýšlel si k nim příběhy. Natočená videa se psy pak pod pseudonymy „Monstrum“ nebo „Kerberus“ sdílel na internetu. V jednom z příspěvků uvedl, že se snažil své zvrácené choutky potlačit. „Nyní nemůžu přestat. Ani nechci,“ napsal. Videa se dostala k policii, která Brittona zatkla v dubnu 2022. Od té doby se nachází ve vazbě, soud by měl vynést rozsudek letos v prosinci.

Předseda soudu Michael Grant uvedl, že veřejné slyšení k podrobnostem o zoologových činech byla tak „groteskně krutá“, že musel nechat vylidnit soudní síň. „Některým slabším povahám by to mohlo způsobit nervový šok,“ hájil své rozhodnutí před místními médii. Podle webu Sky News policie při domovní prohlídce zabavila desítky předmětů, od počítačů a kamer po sexuální pomůcky a vybavení pro psy. Nalezla také staženou dětskou pornografii s batolaty.

Adam Britton patřil k předním světovým zoologům. Podílel se na produkcích špičkových přírodovědných dokumentů pod hlavičkou BBC či National Geographic. Rodák z britského Yorkshiru se před více než 20 lety přestěhoval do Austrálie, kde se specializoval na krokodýly.

Zastával také akademickou pozici na Univerzitě Charlese Darwina, a dokonce hostil veterána dokumentárních filmů Davida Attenborougha. Část jedné epizody Life in Cold Blood natáčel právě na Brittonově pozemku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krokodýli v Indii zachránili psa, který po břehu prchal před smečkou divokých psů.

Tagy: