Nebezpečná nemoc mpox se poprvé objevila v Evropě. Nakažený člověk žije ve Švédsku

Pacient s mpox

Opičí neštovice se šíří světem

e Švédsku byl prokázán jeden případ nákazy novou variantou nemoci mpox, dříve známé jako opičí neštovice. Ve čtvrtek to oznámil švédský ministr zdravotnictví Jakob Forssmed, informovala agentura Reuters. Je to první případ této nové varianty mpox mimo Afriku.

Světová zdravotnická organizace ve středu vyhlásila nejvyšší stupeň varování kvůli nové variantě virového onemocnění mpox v Africe. Už v úterý Africká unie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení veřejného zdraví na celém kontinentu.

ČTĚTE TAKÉ: Vše, co byste měli vědět o nemoci mpox. WHO vydala nejvyšší stupeň varování, hrozí epidemie

Ministr Forssmed nyní uvedl, že ve Švédsku se objevila závažnější varianta viru označovaná jako Clade I. Případ byl diagnostikován v okolí Stockholmu, nemocná osoba dříve žila v postižené oblasti v Africe, uvedla na tiskové konferenci ředitelka Agentury pro veřejné zdraví Olivia Wigzellová.

Veřejnost ministr ujistil, že zásoby vakcín v zemi jsou dostatečné a není třeba přijímat žádná další bezpečnostní opatření, píše server Omni.

Mpox je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka, ale také těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem. Od ledna 2022 se v 16 afrických zemích objevilo 38 465 případů mpoxu a 1 456 nakažených zemřelo. Letos je případů ve srovnání s loňským rokem o 160 procent více. Nejpostiženější je Kongo.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rakovina plic bují rychle, počítá se každý týden. Jak zkrátit cestu od diagnózy k léčbě?

Tagy: