Kuřecí maso se salmonelou v oblíbeném českém obchodě. Nejezte ho, varují kontroloři

V prodejnách Hruška v Moravskoslezském a Olomouckém kraji mohli lidé koupit mražené kuře z Polska obsahující salmonelu. Veterináři spotřebitele varují, aby kuře nekonzumovali a výrobek vrátili v místě nákupu. V pondělí o tom informovala Státní veterinární správa (SVS). Bakterie rodu Salmonella způsobují onemocnění salmonelózu, které se zpravidla projevuje střevními potížemi. S nemocí se hůře vyrovnávají starší lidé, nemocní či malé děti.

Podle veterinářů bylo do Česka distribuováno zhruba 700 kilogramů mraženého masa, kuřata následně směřovala do několika stravovacích zařízení a maloobchodních prodejen. Vrátit zpět k distributorovi a následně neškodně zlikvidovat se podařilo přibližně 50 kilogramů produktu, uvedla veterinární správa.

ČTĚTE TAKÉ: Kuchař našel v hrnci zdechlinu hada, ale školní oběd dál nakládal. Sto dětí v Indii onemocnělo

Datum spotřeby mraženého výrobku vyprší za 19 měsíců, veterináři proto předpokládají, že někteří zákazníci mohou mít maso ještě v mrazáku. Jedná se o mražené kuře bez krku a drobů od polského výrobce Cedrob S.A s názvem Cedrob chicken. Kuře doporučují veterináři nekonzumovat a vrátit v místě prodeje, a to i přesto, že bakterie lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

O výrobku s výskytem salmonely se SVS dozvěděla přes systém rychlého varování RASFF, který slouží k oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potravin nebo krmiv. Systém umožňuje rychlé a účinné sdílení informací o nebezpečných potravinách nebo krmivech mezi Evropskou komisí, členskými státy EU a EFTA a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nacházíme se v proteinové době. Češi slyší na novou potravinovou módu, experti ale varují

Tagy:
zdraví maso Česko salmonelóza Státní veterinární správa České republiky Evropský úřad pro bezpečnost potravin Hruška produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny