
Pozor na proteinové potraviny
Potravina, která má na sobě nápis protein, jde takzvaně „na dračku“ navzdory vyšší ceně. Obchodníci si tak zboží s vyšším obsahem bílkovin pochvalují. Výživoví poradci je ovšem považují za jakousi zkratku, která ve výsledku nemusí být ani zdravá.
Produkty a výrobky, které se „pyšní“ nápisem protein, najdou zákazníci v nejrůznějších kategoriích. Jedná se o tyčinky, müsli, kaše, plátkové sýry nebo dokonce tradiční hermelín.
ČTĚTE TAKÉ: „Dietní“ náhražka cukru zvyšuje chuť k jídlu, varují vědci. Skrývá se pod nenápadným označením
„Vidíme, že fenomén není spjatý jen s kategoriemi, které jsou zaměřeny na zdraví. Proteinový ‚claim‘ je zaměřený napříč kategoriemi,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS analytik výzkumné agentury NielsenIQ Karel Týra.
Zájem má především mladší generace
„Zájemci tyto výrobky najdou v samostatném regálu,“ sdělila redakci mluvčí společnosti Lidl Eliška Froschová Stehlíková. Podle mluvčího společnosti Albert Jiřího Marečka má o tyto produkty zájem především mladší generace. „Jsou to lidé, kteří dbají o zdravý životní styl,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.
Redakce oslovila několik zákazníků supermarketů s dotazem, jaký mají na výrobky s proteinem názor. „Má to vysoký obsah bílkovin, což je pro regeneraci svalů potřeba. Používám to jen výjimečně, když potřebuji doplnit bílkoviny,“ sdělil jeden z nich. Další přiznal, že ho proteinové výrobky nelákají. „Pro manželku to kupuji pořád, ona to neustále používá,“ dodal oslovený muž.
Otázka ovšem je, jestli se takové výrobky jako zdravé jen netváří. Odborný časopis Nutrients zveřejnil studii, která testovala proteinové výrobky ve Španělsku. Více než polovina měla vysoký obsah tuků a sodíku a jeden ze čtyř produktů měl vysoký podíl přidaných cukrů a nasycených tuků.
Lidé podléhají „módním trendům“
„Jsme v jakési době proteinové. Někdy spíše konzumujeme bílkoviny až moc, hlavně živočišného původu a také mléčné výrobky,“ sdělil pro CNN Prima NEWS výživový poradce Petr Havlíček.
Podle specialistky na výživu a zdravotní prevenci Margit Slimákové je dostatek bílkovin ve stravě zásadní. „Problém spíš je, že než abychom to řešili nějakým opravdovým jídlem, tak to řešíme nějakou zkratkou,“ poznamenala odbornice.
Například jogurt typu skyr má na sto gramů stejný obsah bílkovin jako jiný mléčný dezert. Nejsou v něm ovšem žádná dochucovadla a navíc vyjde ilevněji.
„Obávám se, že pořád podléháme módním trendům, které se ve výživě objevují. A podléháme navíc něčemu, co ani nedoporučují odborníci na výživu, ale spíše nějací influenceři,“ dodal Havlíček.
Ideálním nezpracovaným zdrojem bílkovin jsou vejce, maso, luštěniny, ryby nebo ořechy. Denní příjem by podle expertů měl být jeden gram bílkovin na jeden kilogram vaší váhy.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Naši pleť ovlivňuje zdraví střev, říká česká vědkyně. Vysvětlila, proč muži „pomaleji stárnou“