Hurikán Kirk se prožene Evropou. Experti znázornili směr extratropické bouře, hrozí i tornáda

Hurikán Kirk se blíží ke starému kontinentu. Zhruba v polovině příštího týdne by měl dorazit do střední Evropy, kde zasáhne zejména Německo. U našich západních sousedů meteorologové předpovídají několikadenní srážky a silný vítr. Směr hurikánu se ovšem ještě může měnit.

Hurikán Kirk nyní dosahuje 4. stupně a nachází se nad Atlantským oceánem. Zřejmě již v pondělí by měl dorazit k Azorským ostrovům. Začátkem příštího týdne by v Německu mělo začít dlouhé období vydatných dešťů a silného větru.

ČTĚTE TAKÉ: Hurikán Kirk se žene k Evropě. Spustí vydatné deště i sníh, ovlivnit může i počasí v Česku

Do střední Evropy by Kirk měl dorazit ve čtvrtek, nicméně již ne jako hurikán, ale jako extratropická bouře. „Když se hurikán, tedy tropická cyklóna, přesune do chladnějších oblastí, může se změnit v extratropickou depresi. K tomu dochází, když se hurikán přesune z teplých vod do mírných zeměpisných šířek, jako je Evropa, kde jsou nižší teploty. Ztratí své tropické vlastnosti, protože již není ‚živen‘ teplým oceánem,“ popsal pro Bild Dominik Jung, meteorolog z webu Wetter.net.

Bouře však přesto zůstává velmi silná a je doprovázena silným větrem. Stále tedy může být podle Junga nebezpečná. „Může způsobit velké škody, i když už to nejsou hurikány,“ sdělil Jung. Kirk totiž má být doprovázen větry o rychlosti až 150 kilometrů za hodinu a mohou se prý tvořit i tornáda.

S tím, jak stoupá teplota vody, roste také množství hurikánů ve východní části Atlantského oceánu. „Pravděpodobnost, že se v Evropě objeví plně rozvinutý hurikán, je extrémně nízká, ale už ne nulová. Přesto je důležité, aby byly evropské země připraveny na extrémní povětrnostní jevy,“ dodal Jung. Modely meteorologů se zatím v projekci trasy bouřky rozcházejí. Kirk by však mohl ovlivnit i počasí v Česku.

Podle odborníků z Meteo včasné varování však bude počasí ovlivněno pouze minimálně. „V ČR v dalších 5–7 dnech očekáváme pouze nárazy větru od 35 do 70 km/h, na horách až 85 km/h,“ uvedli meteorologové. Podle nich však tato rychlost nedosahuje ani kritéria pro klasifikaci „silný vítr“.

V našich médiích čtete, jak se na Evropu žene to a to....ano. Na část Evropy dorazí silné až velice silné nárazy větru....

Posted by Meteo Včasné varování on Sunday, October 6, 2024

Experti z Českého hydrometeorologického ústavu zatím nepředpokládají, že by počasí bylo  ovlivněno zásadně. Ve své předpovědi na čtvrtek, kdy by měla bouře dorazit do Německa, čekají oblačno, až zataženo a déšť spíše na území Moravy a Slezska. Vítr má být mírný o rychlosti 3 až 7 m/s. Předpověď se však ještě může měnit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hurikánové drama. Nemocnice v Tennessee skončila pod vodou. Desítky lidí uvízly na střeše

Tagy:
Německo počasí hurikán Evropa katastrofa silný vítr Česko přírodní katastrofa tornádo střední Evropa Atlantský oceán tropická cyklóna katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa hurikán Kirk