Hurikánové drama: Nemocnice v Tennessee skončila pod vodou. Desítky lidí uvízly na střeše

Ve pasti rychle stoupající vody se v pátek ocitla i nemocnice ve městě Erwin v Tennessee.

Do USA dorazil hurikán Helene

Hurikán Helene si vyžádal na 49 obětí v několika amerických státech. Srovnal se zemí celé obce, mnohé jsou zaplavené. Pod vodou skončilo i město Erwin v Tennessee, a to včetně budovy nemocnice. Záchranáři z její střechy v pátek během několikahodinové mise evakuovali desítky pacientů a jejich příbuzných a zdravotníků, informuje CNN.

Na jihu Apalačského pohoří, zejména v částech států Tennessee a Severní Karolína, vyvolala bouře „katastrofální“ záplavy, uvedla americká Národní meteorologická služba (NWS). Srážkové úhrny na mnoha místech přesáhly 250 milimetrů a některé stanice hlásily i více než dvojnásobek, informoval deník The Washington Post. Nápor velké vody v Tennessee nezvládla tamní přehrada.

ČTĚTE TAKÉ: Zmizení kocoura na dovolené je zdrtilo. Zvíře urazilo 1600 kilometrů, aby našlo svou rodinu

Ve pasti rychle stoupající vody se v pátek ocitla i nemocnice ve městě Erwin v Tennessee. Více než padesát pacientů uvízlo na její střeše. Někteří z nich čekali na záchranu i několik hodin. Během pátečního večera je záchranáři postupně dostávali do bezpečí, řekl CNN radní Michael Baker. „Neustále lítaly helikoptéry, které je sbíraly a vysazovaly na bezpečných místech,“ sdělil. Několik pacientů záchranáři z nemocnice evakuovali na člunech.

„Nejděsivější věc, kterou jsem kdy zažila,“ popsala nekonečné čekání na záchranu Angel Mitchell, kterou oslovila CNN. V nemocnici byla navštívit svou 83letou matku, kterou i s přístroji přepravil do bezpečí člun. „To mě zlomilo – dívat se dolů a vidět ji,“ popsala dcera, kterou spolu s dalšími pacienty a personálem nemocnice záchranáři evakuovali ze střechy nemocnice.

Hurikán neminul ani floridský ostrov Sanibel. Ve vodách okolo něj se odehrál příběh, který v těžkých časech dojal Ameriku. Pobřežní stráži se totiž podařilo zachránit muže se psem, když jeho plachetnice začala v masivní bouři nabírat vodu. Video ze záchranné mise zveřejnila stráž na Facebooku.

Bouře Helene má 49 obětí

Řádění Helene si vyžádalo oběti v pěti jihovýchodních amerických státech, píše CNN. Nejméně 19 mrtvých hlásí Jižní Karolína, včetně dvou hasičů. Na dva tamní obyvatele měly podle úřadů spadnout stromy. Patnáct lidí zemřelo v Georgii, dva z nich mělo podle CNN zabít tornádo. Florida hlásí osm obětí, šest mrtvých uvádí Severní Karolína. Jednou z nich je i čtyřletá holčička, která nepřežila autonehodu zapříčiněnou bouří. Ve Virginii zemřel v důsledku hurikánu jeden člověk.

Aktuálně probíhají na zpustošeném jihovýchodě Ameriky záchranné mise. Kabinet prezidenta Joea Bidena zmobilizoval na 1 500 pracovníků, kteří pomáhají v postižených obcích, uvedla v pátek viceprezidentka Kamala Harrisová. Téměř tři a půl milionu lidí ze zasažených oblastí zůstalo ještě v sobotu ráno bez elektřiny, uvádí web PowerOutage.us.

Helene je už čtvrtým hurikánem, který letos zasáhl americkou pevninu. Podle odborníka na hurikány Philipa Klotzbacha z Colorado State University za posledních více než 100 let zažily USA takovou situaci jen pětkrát. Jiný expert Jeff Masters poznamenal, že od roku 2017 zasáhlo USA osm hurikánů čtvrté nebo páté kategorie, zatímco předchozích osm bylo rozprostřeno na 57 let.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chlapec měl uškrtit a sexuálně zneužít 10letou sestřenici. V USA ho budou soudit jako dospělého

Tagy: