Nebojme se nudy, může být kreativní, říká neurovědec. Pro mozek je klíčová „zlatá trojice“

Neurovědec a fyziolog Aleš Stuchlík

K věci (144)

Nuda nemusí být nepřítelem, ale naopak může být zdrojem kreativity a zdravějšího života, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS neurovědec a fyziolog Aleš Stuchlík. Zdůraznil také, že je třeba hledat rovnováhu mezi výkonem a odpočinkem, aby se předešlo problémům s mozkem a stresu.

Stres je významným rizikovým faktorem pro řadu mozkových chorob, jako jsou migrény a deprese. „Lidé si často ani neuvědomují, že jsou ve stresu, a hladina stresového hormonu pak působí dlouhodobě, což může mozek poškozovat,“ vysvětlil Stuchlík. Proto je prý vhodné sledovat signály svého těla.

ČTĚTE TAKÉ: Muž překonal příznaky Alzheimera neobvyklou metodou. Výsledky testů mě šokovaly, říká lékař

Pokud má někdo v rodině predispozici k mozkovým onemocněním, je podle Stuchlíka zásadní snažit se těmto problémům předcházet. „Mozek nejde přeprogramovat, ale má smysl se tomu problému věnovat a snažit se vystoupit z toho bludného kruhu, který se tou rodinou táhne,“ sdělil.

Jak mozek chránit?

Důležité je podle něj nalézt rovnováhu mezi prací a odpočinkem. „Vnitřní stabilita, tedy schopnost být sám se sebou v klidu a tichu, může mít pozitivní vliv na naše zdraví,“ poznamenal Stuchlík.

Pro zdravý mozek je podle neurovědce klíčová „zlatá trojice“ – mentální a fyzická aktivita a spánek. Kromě toho je nezbytné dopřát mozku občasný odpočinek a nebát se nudy. „Ta může být velice kreativní. Myslím si, že málo dobrých nápadů vzniklo při enormním soustředění,“ vysvětlil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: K ovládání počítače mu stačí myšlenka, píše CNN. Pacient s ALS testuje revoluční implantát

Tagy: