Rána pro uměleckou scénu. Zemřel uznávaný dramaturg Hochel, příčina je zahalena tajemstvím

Odešel jsi příliš brzy, truchlí Státní divadlo Košice a kolegové za uznávaného dramaturga Petera Hochela. Zemřel náhle – co přesně bylo příčinu jeho předčasné smrti, není známo. Dlouhé roky spolupracovat s divadlem v Košicích a specializoval se na operu.

„Státní divadlo Košice s hlubokým zármutkem přijalo zprávu o úmrtí hudebního publicisty a dramaturga Petra Hochela (1976–2023), který byl dlouholetým spolupracovníkem Opery ŠDKE a dramaturgicky spolupracoval na několika operních inscenacích,“ uvedlo divadlo na svém Facebooku 29. března.

Hochel se podílel například na opeře Trubadúr, Alcina, Bohéma, Otello, Don Giovanni či Fidelio. Byl absolventem Státní konzervatoře v Bratislavě a HTF VŠMU. Jako pedagog působil na katedře hudební výchovy v Ružomberku a na své alma mater v Bratislavě. „Jako skladatel spolupracoval s mnoha pedagogy, institucemi, soubory i sólisty a jako klavírista a učitel získal několik ocenění,“ líčili kolegové z divadla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel legendární režisér Stanislav Párnický. Jeho manželkou byla Zdena Studenková

Na jeho počest mu Státní divadlo v pátek 31. března věnovalo představení opery Giuseppe Verdiho Otello, na němž dramaturgicky spolupracoval. „Upřímnou soustrast rodině a všem blízkým. Odešel jsi příliš brzy, odpočívej v pokoji,“ dodali.

Hudební kritik a publicista se zaměřením na operní divadlo Pavel Unger zdůraznil, že Slovensko ztratilo jednoho z mála skutečných odborníků v široké hudební oblasti. „A nejen v ní. Byl také vášnivým turistou a průvodcem hudebními památkami jak doma, tak v zahraničí,“ cituje kritika web Topky.sk. Dodal, že „v Holerovi Slovensko ztratilo skvělého dramaturga“.

„Během své úspěšné éry šéfa opery Karola Kevického byl na slovo vzatým dramaturgem, který uměl aktivně vstupovat do procesu příprav. Peter Hochel se do dějin slovenské opery výrazně zapsal a jeho texty jsou a budou vždy velikým poučením,“ doplnil s tím, že si Hochel zaslouží ovace ve stoje.

Tagy:
smrt Slovensko smutek Facebook divadlo Bratislava kultura opera Don Giovanni kolegové Česko dramaturg Ružomberok Vysoká škola múzických umění v Bratislavě Peter Hochel Štátne divadlo Košice