Nečekaná smrt generála Židka. Měl velet Rusům na frontě, kvůli porážkám přišel o své posty

V Rusku ve věku 57 let zemřel generálplukovník Gennadij Židko, který v roce 2016 velel ruské armádě v Sýrii a podle některých médií loni také ruským invazním silám na Ukrajině. O jeho smrti ve středu informovala s odvoláním na gubernátora Chabarovského kraje ruská média. Regionální činitel konkrétní příčinu Židkovy smrti nesdělil, napsal pouze, že zemřel po delší nemoci.

„Po dlouhé nemoci zemřel v Moskvě hrdina Ruska generálplukovník Gennadij Valerijevič Židko,“ oznámil na Telegramu gubernátor ruského Chabarovského kraje Michail Děgťarjov, který zároveň připomněl Židkovo někdejší působení v čele ruských sil v Sýrii, jeho velení ruskému Východnímu vojenskému okruhu a někdejší pozici náměstka ministra obrany.

O jeho roli v ruské invazi na Ukrajině se gubernátor nezmínil, podobně jako ruská státní agentura TASS, která mimo jiné píše, že Židko velel Východnímu vojenskému okruhu od roku 2018. Od listopadu 2021 do července 2022 působil jako náměstek šéfa resortu obrany a v roce 2022 se znovu stal velitelem Východního vojenského okruhu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry exploze: Ukrajinci doručili Rusům „výbušné překvapení“. Demolici BMP způsobila mina

Podle některých médií však Židko stál od května loňského roku v čele ruských invazních sil na Ukrajině, napsal list Kommersant na svém webu. Například server The Moscow Times se v této informaci odvolává mimo jiné na nezávislou vyšetřovací skupinu Conflict Intelligence Team a americký Institut pro studium války (ISW). Podle prvně jmenované organizace Židko zřejmě nahradil ve velení invazních sil Alexandra Dvornikova.

Přišel i o funkci náměstka

Nicméně porážky ruské armády na Ukrajině pokračovaly a podle The Moscow Times přišel ještě loni o všechny své posty včetně funkce náměstka ministra obrany. V čele invazních sil ho nahradil Sergej Surovikin, jenž byl podle médií zadržen letos v červnu v souvislosti se vzpourou ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny.

Evropská unie zařadila Židka loni v říjnu na svůj sankční seznam za jeho roli v ruské invazi, kdy také uvedla, že měl na starost operační velení ruské války na Ukrajině. Sankce na něj – coby na náměstka ministra obrany – uvalily rovněž Spojené státy, které tak učinily už v březnu loňského roku.

Mohli jste přehlédnout: Kdo stojí za útoky na Kerčský most, se dozvíte ve videu přiloženém níže.

Tagy:
válka smrt Ukrajina Sýrie generál Rusko porážka funkce ministr obrany Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Chabarovský kraj Michail Vladimirovič Děgťarjov Institut pro studium války Gennadij Židko