Nečekané léto v Česku: Teploty pod 20 stupňů, hrozí silné bouřky a ustavičný déšť

Počasí 1.8.2023 6:50

S prosluněnými a teplými dny se Češi musejí na nějakou dobu rozloučit. V nadcházejících dnech bude nebe zatažené, občas se vyskytnou deště a přeháňky, ojedinělé i bouřky. Denní teplotní maxima se budou držet jen lehce nad 20 °C. V úterý přijde první letošní superúplněk, ten může mít u citlivějších jedinců negativní vliv na spánek.

Úterní nebe bude zatažené až oblačné, občas se objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Srážky a oblačnost budou podle Českého hydrometeorologického ústavu večer od západu ubývat. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 19 a 23 °C. O něco chladněji bude na západě a severu Čech, kde maxima zůstanou okolo 18 °C, na horách se rtuť teploměru vyšplhá jen ke 14 °C.

Noční oblohu pak rozzáří superúplněk. Úkaz může u některých lidí zhoršit kvalitu spánku. „Světelný parazit“ bude podstatně jasnější než Měsíc za běžných okolností, může proto působit rušivě. Výraznější svit je však jediným efektem, který může lidi ovlivnit, upozornil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS odborný pracovník Hvězdárny a planetária Praha Jan Spratek. „Není nijak prokázáno, že by úplněk jako takový měl na člověka vliv,“ vyvrátil častá tvrzení o nejrůznějších účincích na lidský organismus či psychiku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozbouřená řeka strhávala mosty jako dětské hračky. Video ukazuje ničivé řádění živlů v Itálii

Noc na středu bude polojasná, zpočátku se při zvětšené oblačnosti mohou vyskytnout ojedinělé přeháňky. Teploty mohou klesnout k 10 °C. Přes den bude oblačno až polojasno s ojedinělými přeháňkami. Oblačnosti bude postupně od západu přibývat. V severozápadní polovině Čech proto můžeme počítat s občasným deštěm či přeháňkami a později i s ojedinělými bouřkami. Denní maxima dosáhnou 25 °C.

Pošmourné počasí nás podle meteorologů neopustí ani ve čtvrtek. Nebe bude oblačné až zatažené, místy s přeháňkami a ojedinělými bouřkami. Deštivěji bude tentokrát v jihovýchodní polovině Česka, na severozápadě může místy vysvitnout slunce a přechodně se udělat polojasno. Při nižší oblačnosti vydrží denní maxima na 25 °C, jinak se budou pohybovat mezi 19 a 23 °C.

Tagy: