Nechápu, že dali Baldwinovi ostrou zbraň. Běžně mají herci plastovou, říká expert

Americký herec Alec Baldwin

Experti komentují tragickou střelbu na natáčení

Jde o naprosto nepochopitelné selhání, komentoval pro CNN Prima NEWS herec a kaskadér Ladislav Lahoda tragédii na hollywoodském place, kde herec Alec Baldwin omylem zastřelil kameramanku a postřelil režiséra. Podle Lahody musel Baldwin dostat do ruky pravou zbraň.

Proč? To je otázka, kterou si všichni v kontextu tragédie při natáčení westernu Rust, kladou. Střílel Baldwin pravou zbraní? Vyměnil mu někdo slepé náboje? Český herec a kaskadér Ladislav Lahoda v tom má jasno. „Je to naprosto nepochopitelné, rekvizita je plastová nebo zavařená, ale tady muselo jít o stoprocentně ostrou zbraň,“ pronesl pro CNN Prima NEWS.

U filmu se podle něj o zbraně stará celá řada profesionálů, tím spíše v našlapané hollywoodské produkci. „Za tohle odpovídá sekce speciálních efektů a certifikovaný profesionál. Nedovedu si představit, že dostal do ruky ostrou zbraň, to je nepochopitelné. Pokud chtěli efekt, že se střílí přímo na kameru, to se dá všechno udělat falešně,“ míní Lahoda.

Někdy se podle českého kaskadéra stane, že herci používají kdysi pravou zbraň, taková je ale podle něj vždy upravená a zavařená. „Pracujeme s replikami, staré zbraně mají zavrtané hlavně, to se všechno dá ošéfovat,“ doplnil Lahoda.

Ostrý a slepý náboj si nikdo nesplete

Vyrojily se také spekulace, že si mohl někdo na place splést ostrý a slepý náboj. Zahraniční redaktor CNN Prima NEWS Matyáš Zrno ale ve studiu názorně předvedl, jak výrazně se od sebe oba projektily liší. „Během natáčení se používají i ostré zbraně, ale se slepou municí. První, co člověka napadne, je, že dojde k záměně slepé munice za ostrou munici. Když se vystřelí slepou patronou, tak z hlavně vyšlehne plamen, ale nevyletí náboj, ten tam chybí,“ vysvětlil Zrno.

„Nedovedu si ale představit, že by si kdokoli mohl splést tyto dva kusy náboje. Takže to spíš byl nějaký jiný druh nehody. Většinou jsou u filmu ale velmi zkušení odborníci. Nejedná se o nějaký céčkový film, ale natáčí to hollywoodská produkce, takže nešetřili na kvalitním zbrojíři. Že by chtěl někdo někoho zabít úmyslně, to je divoká spekulace,“ uzavřel Zrno.

Jedním z producentů filmu Rust je také Čech Petr Jákl, kterého tragédia zastihla na dovolené. „Je to neuvěřitelné, já si vůbec nedokážu představit, že se na plac dostaly skutečné náboje, nemělo by se nic takového stát,“ řekl. „Natáčení jsme zastavili, režisér je v nemocnici. Doufám, že se z toho dostane a nějakým způsobem se vrátíme do normálu. Bude se řešit, jak se ten film dotočí. O tom jsme se ještě nebavili, i Baldwin je producentem filmu, je to celé složité,“ komentoval Jákl.

Tagy: