Nechci být potravou pro děla. Rusové pláčou, Putin volá do zbraně i brance bez zkušeností

Muži ve městě Volžskij nastupují do mobilizačního autobusu (22. 9. 2022).

Rusové utíkají před mobilizací

Vyhlášení částečné mobilizace způsobilo v Rusku paniku. Mnozí branci jsou z povolávacích rozkazů v šoku, Vladimir Putin totiž často volá do zbraně i muže, kteří nemají žádnou předchozí vojenskou zkušenost. Při částečné mobilizace měl Kreml přitom oslovit „jen“ brance, kteří už v armádě v minulosti sloužili.

Přeplněná letiště, protesty a kolony před hraničním přechodem do Gruzie. Vyhlášení částečné mobilizace vyvolalo v Rusku silnou odezvou. Zatímco někteří vojáci do války na Ukrajině poslušně narukovali, jiní se nehodlají s osudem tak lehce smířit. Nejsnazším řešením je pro takové brance útěk ze země.

„Nechci být potravou pro děla,“ sdělil pro nezávislý list The Moscow Times nejmenovaný 30letý muž, který zřejmě tuší, že by Rusko chtělo poslat nové rekruty do přední linie.

Částečná, nebo totální?

Ruský prezident Putin ve středu vyhlásil částečnou mobilizaci, na základě které má oficiálně vyrazit do války až 300 tisíc rezervistů, kteří v minulosti působili v armádě. Jenže se objevují informace, že Rusko povolává do zbraně i lidi, kteří mají nulové vojenské zkušenosti.

Jedna občanka z Moskvy se svěřila The Moscow Times, že úřady trestají povolávacím rozkazem i provinilce, kteří demonstrovali proti vládě. Když žena skončila na policejní stanici, viděla, jak policisté dávají mužům potřebné dokumenty, aby mohli jít do války.

„Když prvního z nás povolali do zvláštní místnosti, nechápali jsme, co se děje. Ale když se vrátil s průkazem, začali jsme plakat,“ svěřila žena konkrétní zkušenost s tím, jak v Rusku funguje částečná mobilizace.

Muži, kteří nechtějí bojovat za Putina, utíkají z Ruska jak po zemi, tak vzduchem. Letiště ve státě praskají ve švech – stejně jako hraniční přechody do Gruzie, Finska nebo Mongolska. Pobaltské státy odmítly ruské uprchlíky přijmout.

Cestu z Ruska hledá i 29letý Oleg. Jenže na útěk potřebuje kapitál, protože cena letenek do zahraničí závratně roste. „Samozřejmě že mám strach. Opravdu se chci vyhnout odvodu. Rozhodně bych zemi opustil, kdybych na to měl finance nebo přátele v zahraničí,“ řekl Rus.

Tagy: