Podle nové britské studie neexistuje nic jako „bezpečná“ míra pití alkoholu. Jeho konzumace v jakémkoliv množství přispívá ke zhoršenému stavu našeho mozku, informoval o výzkumu web CNN.
Vědci z Oxfordské univerzity v rámci observační studie zkoumali vztah mezi avizovaným příjmem alkoholu a mozkovými skeny zhruba 25 tisíc lidí ve Velké Británii. Došli přitom k závěru, že pití alkoholu má vliv na šedou hmotu (šedou kůru mozkovou) – oblast mozku, která tvoří „důležité části, kde se zpracovávají informace“, uvedla to hlavní klinická výzkumnice Oxfordu a autorka studie Anya Topiwalová.
„Čím více lidé pili, tím menší byl objem jejich šedé hmoty,“ řekla Topiwalová. „Objem mozku se zmenšuje s věkem a vážnější demencí. Menší objem mozku rovněž predikuje horší výkon při testování paměti,“ vysvětlila.
Vliv jednotlivých druhů alkoholu nebyl prokázán
„Ačkoliv k tomu alkohol přispěl jen malou mírou (0,8 %), šlo o větší příspěvek než u jiných ‚modifikovatelných‘ rizikových faktorů,“ konstatovala s tím, že modifikovatelné rizikové faktory jsou „ty, s nimiž na rozdíl od stárnutí můžete něco udělat“.
Vědecký tým rovněž zkoumal, zda na zdraví mozku mají vliv určité pitné návyky, druhy nápojů a další zdravotní stav. Zjistili přitom údajně, že z hlediska vlivu na mozek, neexistuje žádná „bezpečná“ míra pití, což znamená, že konzumace jakéhokoliv množství alkoholu byla horší oproti abstinenci.
Nezaznamenali však žádné důkazy o tom, že by na poškození mozku měl větší vliv některý druh alkoholického nápoje (pivo, víno, lihoviny). Riziko pak logicky hrozilo lidem s vyšším tlakem, obezitou nebo nadměrným požíváním alkoholu.
„Mnoho lidí pije ‚střízlivě‘ a myslí si, že je to buď neškodné, nebo dokonce ochranné,“ uvedla Topiwalová pro CNN. „Jelikož jsme zatím neobjevili ‚lék‘ na neurodegenerativní nemoci, jako je demence, je pro veřejné zdraví důležité vědět o faktorech, které mohou zabránit poškození mozku.“
Alkohol ovlivňuje všechny části našeho těla
„Ačkoliv zatím nemůžeme s jistotou říci, zda neexistuje ‚žádná bezpečná míra‘ alkoholu s ohledem na zdraví mozku, po desetiletí je známo, že nadměrné pití je pro zdravotní stav mozku špatné,“ řekla CNN Sadie Bonifacová, vedoucí výzkumu na britském Institutu alkoholových studií. „Neměli bychom zapomínat, že alkohol ovlivňuje všechny části těla a přináší řadu zdravotních rizik.“
Tony Rao z oddělení stařecké psychiatrie King's College London uvedl, že vzhledem k velikosti testovaného vzorku je nepravděpodobné, že by zjištěné nálezy mohly být náhodné. Dodal také, že studie replikuje předchozí výzkum, který rovněž ukázal, že neexistují bezpečné limity ve spotřebě alkoholu, co se týká jeho role při poškození struktury a funkce lidského mozku.
„I u nízkorizikového pití existují důkazy, že konzumace alkoholu hraje při poškození mozku větší roli, než se dříve myslelo. Oxfordská studie zjistila, že jeho role je mnohem větší než u řady jiných modifikovatelných rizikových faktorů, jako je kouření,“ doplnil Tony Rao, hostující klinický pracovník na oddělení stařecké psychiatrie King's College London.