Počasí komplikovalo dopravu po celém Česku. Byla taková zima, že silničářům neúčinkovala sůl

Nehoda kamionu na dálnici D3

Nehoda na D3

Dopravu v Česku v pátek zejména po ránu na některých místech zkomplikovala ledovka. Policisté vyjížděli k desítkám kolizí, některé zkomplikovaly provoz na hlavních tazích. Nehody kamionů blokovaly provoz na dálnici D3 u Plané nad Lužnicí na Táborsku či na D7 na Lounsku. Varování meteorologů před vznikem náledí sice skončilo v 9:00, namrzlé povrchy ale mohou na některých místech přetrvávat i přes den a o víkendu.

Páteční ráno bylo v některých částech Česka mrazivé. K nejchladnějším místům v nížinách patřil Žatec, kde teplota kolem 5:00 klesla na minus 13,8 stupně, nebo Vrchlabí na Trutnovsku, kde ve stejný čas naměřili teplotu ještě o 0,1 stupně nižší, uvedl na Facebooku Český hydrometeorologický ústav. Posypová sůl podle silničářů funguje do minus pěti stupňů Celsia, při nižších stupních ztrácí na vozovkách účinnost.

ČTĚTE TAKÉ: Hromadná nehoda pěti vozů za Neratovicemi. Auta kvůli ledovce bruslila po vozovce

Dopravu na jihu Čech ráno zkomplikovala nehoda kamionu na dálnici D3 u Plané nad Lužnicí. Kvůli nárazu auta do svodidel tam byl pět hodin přerušený provoz ve směru na České Budějovice. Nehoda se stala po 6:00 a zablokovala oba pruhy. Omezený byl provoz i chvíli ve směru na Prahu, protože úlomky kamionu zasahovaly do levého pruhu v protisměru. Kvůli nehodě se na dálnici tvořily dlouhé kolony aut před sjezdem na Planou nad Lužnicí. Hasiči z havarovaného vozidla odčerpali 300 litrů nafty. Nafta vyteklá na vozovku podle přizvaného odborníka neohrozila životní prostředí.

Kvůli nehodám byla v pátek oboustranně uzavřená dálnice D7 na Lounsku. Ve směru na Chomutov havaroval na 56. kilometru u Postoloprt kamion, který se vyprošťuje. Po nehodě dvou osobních a dvou nákladních aut u Panenského Týnce byla uzavřená dálnice ve směru na Prahu, před 13:00 policisté obnovili provoz jedním pruhem a kolony se rozjely.

Nehody se na kluzké dálnici staly krátce po sobě. Nehoda u Postoloprt se stala na stejném místě jako ve čtvrtek, kdy byla dálnice kvůli tomu na 13 hodin zablokovaná.

Problémy byly i jinde –⁠⁠⁠ kamion uvázl v kopci u obce Libčeves na Lounsku. U Krabčic na Litoměřicku sjelo auto mimo silnici. U Krásné Lípy na Děčínsku narazilo nákladní auto do plotu. Další menší nehody se staly také na Teplicku a na Chomutovsku se na silnici I/13 srazilo osobní auto s kamionem.

Hlavní silniční tah I/33 mezi Dolany a Kleny na Náchodsku z Hradce Králové do Náchoda a Polska v pátek ráno pokryla ledovka, která se vytvořila i na sjezdu z dálnice D11 u Smiřic.

Na sjezdu z dálnice D10 u Ohrazenic na Semilsku havaroval před polednem kamion. Narazil do svodidel a vysypal se mu náklad. Silnice byla směrem na I/35 na Liberec pro dopravu uzavřená, je třeba odstranit vysypaný náklad. V opačném směru je silnice průjezdná.

Také v dalších krajích hlavně po ránu se řidiči setkávali na silnicích s ledovkou či rozbředlým sněhem, policisté hlásili desítky nehod. Na vozovkách, které silničáři přes zimu neudržují solením, byl uježděný sníh, místy i led.

Odpoledne nehoda osobního auta zastavila na půl hodiny provoz na dálnici D1 mezi Ostravou a Bohumínem. Vozidlo dostalo smyk a narazilo do svodidel. Policie u řidiče provedla dechovou zkoušku na alkohol s pozitivním výsledkem. Nadýchal přes dvě promile. Utrpěl lehčí zranění hlavy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kamiony nebezpečně klouzaly po D5. Česko zasáhla extrémní ledovka

Tagy: