Zvrat v případu nehody pendolina v Bohumíně: Zesnulý strojvedoucí byl opilý, uvedla policie

Ve stanici Bohumín na Karvinsku se v pondělí brzo ráno srazil vlak pendolino odjíždějící do Prahy s posunovaným vozem.

Opilý strojvedoucí

Strojvedoucí pendolina, které se v červnu v Bohumíně srazilo s posunovací lokomotivou, byl opilý. Pro CNN Prima NEWS to potvrdila policie. Strojvedoucí srážku nepřežil. Ve vlaku se lehce zranila stevardka a na posunovací lokomotivě čtyři zaměstnanci Českých drah.

Nehoda se stala 27. června dvě minuty po páté hodině ráno. Pendolino projelo kolem návěstidla zakazující jízdu, poškodilo několik výhybek a narazilo do posunovací lokomotivy. Podle informací CNN Prima NEWS měl strojvůdce alkohol v krvi. „Bylo zjištěno, že strojvedoucí před jízdou požil alkohol,“ sdělila mluvčí policie Daniela Vlčková.

Drážní inspekce nechce případ zatím komentovat. Na vypracování závěrečné vyšetřovací zprávy má rok od data nehody. „Drážní inspekce se nebude k otevřenému případu, kde nebylo skončené vyšetřování, vůbec vyjadřovat,“ řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Pokud i zpráva Drážní inspekce potvrdí, že byl strojvedoucí pod vlivem alkoholu, bude jeho rodina bez nároku na odškodnění. „Pokud se zjistí, že měl v krvi alkohol, a pokud se konstatuje, že příčinou byl právě alkohol, tak potom má zaměstnavatel právo se zprostit své odpovědnosti a výše odškodnění může být i nula,“ popsal vedoucí oddělení Bezpečnosti a ochrana zdraví při práci Petr Kožmín.

„U českých drah platí nulová tolerance alkoholu na pracovišti. Každý měsíc provedeme zhruba pět a půl tisíce namátkových kontrol. A v letošním roce jsme zaznamenali jen několik málo selhání jednotlivců. Se všemi těmito jednotlivci jsme ukončili pracovní poměr,“ popsal mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Škoda na pendolinu je podle aktuálních odhadů 200 milionů korun. Jestli ho České dráhy nechají vůbec opravit, stále není jasné. „V tuto chvíli probíhají analýzy a rozhodnutí by mělo přijít v řádu týdnů,“ sdělil Kubát. V současnosti České dráhy vypravují pět souprav pendolino ze sedmi. Jeden vlak se renovuje a další je odstavený právě po nehodě v Bohumíně.

Tagy: