Nejasnosti kolem znásilnění na Letné: Čižinský vysvětlil svá slova, promluvili i policisté

Sled událostí, které následovaly po brutálním znásilnění ženy na pražské Letné, vzbuzuje řadu otazníků. Například proč policisté nezveřejnili informace o pachateli a celém incidentu dříve, ale o pár dní později, zatímco se zpráva o násilném činu již šířila internetem. Postup mužů zákona vysvětlil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS bývalý kriminalista Josef Doucha. Mnohé také zmátl výrok starosty městské části Praha 7 Jana Čižinského, který pod onen příspěvek na sociálních sítích napsal, že se „případ stal trochu jinak“.

„Můj komentář směřoval k osvětlení, nikoliv k samotnému incidentu,“ vysvětlil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Čižinský a přiznal, že svůj výrok na sociálních sítích formuloval „trochu nešikovně“. „Proto jsem svůj příspěvek posléze pozměnil, aby to nevypadalo, že nedošlo ke znásilnění,“ doplnil.

„Mezi diskutujícími došlo k záměně lokalit – hovořilo se o schodech a průchodu v parku. Navíc z některých komentářů to vyznělo tak, že za to v uvozovkách mohlo osvětlení, které nefungovalo. Osvětlení ale fungovalo na všech bodech, ověřoval jsem to,“ dodal Čižinský. Se strážníky a policií teď pracuje na tom, jak učinit danou lokalitu bezpečnější.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily k brutálnímu znásilnění na Letné. Policie hledá muže tmavé pleti, zveřejnila záběry

Ke znásilnění došlo z pátku na sobotu na pražské Letné. Ještě než policie zveřejnila jakékoliv informace, začaly se zprávy o napadení šířit na sociálních sítích. „Chtěl bych všechny vyzvat, jestli někdo viděl podezřele se chovající osobu po půlnoci v oblasti Letné nebo někde kolem Štefánikova a Čechova mostu, aby kontaktoval policii,“ psalo se ve varovném příspěvku, který na napadení v parku upozornil.

Že se případem zabývá policie, potvrdil v pondělí redakci CNN Prima NEWS její mluvčí Richard Hrdina. Mimo jiné uvedl, že „nikomu dalšímu nebezpečí nehrozí“.

Žádné nebezpečí nehrozí

Někoho ale mohla tato formulace zmást, zvlášť pokud se týká pachatele, který se dopustil závažného trestného činu a doposud nebyl dopaden. Podle policejního mluvčího Jana Daňka se však veřejnost skutečně nemá čeho obávat. „Můžu vás ujistit, že žádné nebezpečí nehrozí. Bližší informace však můžeme sdělit až poté, co se trestní řízení posune dál. Má to svůj důvod. Není to tak, že bychom chtěli někoho falešně uklidňovat,“ vysvětlil Daněk. „Nemůžeme prozrazovat okolnost, kterou nechceme, aby se pachatel dozvěděl,“ doplnil.

Podle čeho kriminalisté posuzují, zda je pachatel pro veřejnost nebezpečný, či nikoliv, se pokusil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ozřejmit bývalý kriminalista Josef Doucha. „Jeho nebezpečnost je policií dovozována z jeho předchozí trestné činnosti, modu operandi posledního činu či výhrůžek zabitím nebo ublížením na zdraví pronášených ozbrojeným pachatelem,“ řekl Doucha.

Na základě takového profilování kriminalisté nakonec rozhodnou, do jaké kategorie hledaný spadá. „K označení pachatele jako nebezpečného musí policie dospět vyhodnocením osoby pachatele a způsobu spáchání trestné činnosti, to vše s ohledem na ochranu veřejnosti a pro rozhodování, jakých prostředků policie užije při jeho zadržení,“ doplnil.

Detaily o možném pachateli spolu se záznamem z bezpečnostních kamer policisté zveřejnili až během úterního dne. I to mělo podle Hrdiny svůj důvod. Kriminalisté totiž museli nejdříve prověřit poznatky, které měli k dispozici. Mimo jiné i ony záběry.

Tagy: