Zabíjel ženy a jejich ostatky krmil prasata. Teď nejbrutálnějšího vraha Kanady usmrtil spoluvězeň

Patrně nejhorší masový vrah v dějinách Kanady, Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest za mnohonásobné vraždy žen, zemřel v pátek ve věku 74 let poté, co ho v květnu ve věznici s maximální ostrahou napadl spoluvězeň. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na vězeňskou službu.

Pickton byl v roce 2007 usvědčen z úkladné vraždy šesti žen. Podle obžaloby odvážel z chudinského předměstí Vancouveru k sobě na prasečí farmu prostitutky a narkomanky, které potom zabil, jejich těla rozčtvrtil a krmil jimi prasata. Ostatky šesti žen byly na jeho pozemku skutečně nalezeny. Po vyměření doživotního trestu stáhli státní zástupci obvinění z dalších 20 vražd.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žena v Motole několikrát vstříkla synovi do žil vodu. Chtěla jsem, aby byl klid, řekla u soudu

Kanadská vězeňská služba v pátek oznámila, že Pickton zemřel na následky zranění poté, co byl 19. května napaden v quebecké věznici, kde si odpykával trest. Po útoku spoluvězně byl převezen do nemocnice.

„Jsme si vědomi toho, že případ tohoto pachatele měl ničivý dopad na komunity v provincii Britská Kolumbie i v celé zemi,“ uvedla vězeňská služba v prohlášení a dodala, že útok na Picktona je předmětem vyšetřování.

Oběti patřily k více než 60 ženám, které během více než deseti let zmizely z chudinského předměstí Vancouveru Downtown Eastside, než byl Pickton začátkem roku 2002 zatčen pro podezření přinejmenším z dvojnásobné vraždy. V cele pak policistovi, který se vydával za vězně, řekl, že usmrtil 49 žen a chtěl jich postupně zabít až 75. Vancouverská policie byla tehdy kritizována za to, že případy pohřešovaných žen nebrala vážně, protože mnohé z nich byly prostitutky nebo narkomanky z řad původních obyvatel.

Podle obžaloby Pickton ženy lákal na svou sedmihektarovou prasečí farmu, kde pořádal pijácké a drogové večírky. Po jeho zatčení hygienická stanice upozornila sousedy, kteří od Picktona kupovali vepřové, že mohlo obsahovat lidské ostatky. Budova farmy byla později stržena a vyšetřovatelé proseli půdu na celé usedlosti. Kriminalisté při tom nalezli stopy DNA 33 žen.

V roce 2016 byla z Amazonu během několika hodin po vydání stažena kniha, jejímž autorem byl údajně Pickton. Mnohonásobný vrah v ní tvrdil, že je nevinen a že policie na něj celý případ „ušila“, napsal tehdy list Vancouver Sun. Vydavatel vzápětí požádal o stažení knihy a omluvil se rodinám obětí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pozoroval lidi při spánku, okrádal i děti. Zlodějského fantoma poslal soud za mříže

Tagy: