Pozoroval lidi při spánku, okrádal i děti. Zlodějského fantoma poslal soud za mříže

Zloděj sledoval spící lidi, u soudu si vyslechl pětiletý verdikt.

Zloděj sledoval spící lidi, od soudu dostal trest

Manželka brala víc peněz, tak se jí chtěl vyrovnat. Toto kuriózní vyústění čekalo na pražskou kriminálku, která vyšetřovala sérii vloupání do domů. Muž, který teď stanul před soudem, během svých zlodějských výprav mimo jiné pozoroval spící lidi. Navíc okrádal i malé děti. U soudu si vyslechl pět let, verdikt však není pravomocný.

Pod rouškou tmy se vkrádal na zahrady a pak většinou pomocí nářadí pronikl až do domů. Vůbec mu nevadilo, že uvnitř spali lidé. Byl to spíše jeho modus operandi. „Využil situace, když po nějaké době pozorování spících zjistil, zda už může vstoupit dovnitř,“ popsala zlodějovo počínání soudkyně Jana Miklová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Při požáru ve Vejprtech se udusilo devět lidí. Nedávno hořelo znovu, uvedl obžalovaný ředitel

Připomněla, že většina lidí si nezapíná alarmy a nekóduje spodní patra domů, pokud jsou doma. Poprvé se měl muž podle obžaloby vloupat do domu už v roce 2015. U jednoho činu ale nezůstal, několik let byl nepolapitelným fantomem.

Podle státního zástupce Petra Bože se jedná celkem o 21 skutků. „Škoda činí v součtu přes pět milionů korun,“ popsal. Z domů bral všechno cenné. Kradl hlavně peníze, šperky a nebo třeba hodinky a fotoaparáty. Odcizené věci pak prodával, potvrdil před soudem. Při svých zlodějských výpravách měl ale pozorovat třeba i spící děti. V jednom případě podle žaloby dokonce usedl k devítileté holčičce na postel.

„Ve dvou případech vstoupil do dětského pokoje, kde spaly děti, a poté i jim odcizil hotovost,“ uvedla soudkyně. Někteří poškození vypověděli, že fakt, že je nebo jejich děti někdo pozoroval, je silně zasáhl a museli se s celou věcí dlouho vyrovnávat.

„Pozorování spící osoby samo o sobě není trestné. V rozporu se zákonem je vnikání do objektů, což se promítlo i v právní kvalifikaci porušování domovní svobody,“ dodala Miklová. Za tento čin a krádeže potrestal soud muže pětiletým vězením.

Podle soudkyně tak odsouzený činil proto, že se chtěl finančně vyrovnat manželce, jejíž příjem byl v rozmezí 80 až 100 tisíc korun měsíčně, zatímco jeho se pohyboval okolo 20 až 30 tisíc korun. Verdikt městského soudu v Praze není pravomocný, jelikož se muž přímo v jednací síni odvolal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tříletý chlapec zemřel pod koly kamionu na Kladensku. Soud uložil dva podmíněné tresty

Tagy: