Nejde jen o góly, Schick je druhým nejlepším hráčem Eura. V čem mu Ronaldo nestačí?

Čísla Patrika Schicka na probíhajícím Euru jsou úžasná. Nejde jen o čtyři góly, český útočník nezaostává ani v ostatních statistických ohledech a podle speciálního výpočtu je v žebříčku mistrovství Evropy druhým nejlepším hráčem celého šampionátu. Pouze Portugalec Cristiano Ronaldo posbíral více bodů.

Ronaldo a Portugalci jsou už z evropského šampionátu venku, tím pádem se Schickovi reálně otevírá cesta na první pozici. Blízko má hvězda týmu Jaroslava Šilhavého i k titulu krále střelců. Dal čtyři branky (stejně jako Emil Forsberg a Karim Benzema, ale oba už jsou z turnaje venku, pozn. red.), čili o jednu méně než zmiňovaný CR7. A právě góly jsou jedním z faktorů, které zohledňuje FedEx Performance Zone žebříček. Ale zdaleka ne jediným.

Záleží na speciálních algoritmech, které se zakládají na datech z odehraných zápasů na Euru. Po každém utkání je pořadí aktualizováno. K jednotlivým hráčům se přistupuje podle toho, na jakých postech hrají. Hodnotit brankáře podle počtu vstřelených branek by bylo samozřejmě nefér, u něj rozhodují hlavně úspěšné zákroky, počet čistých kont. Obránce „vystřelí“ vysoko, když jsou úspěšní v osobních soubojích, ofenzivnější fotbalisté zase dostávají body za asistence, góly, přihrávky i střely.

Nejlepší – prozatímní – pětku turnaje tvoří tři útočníci a dva obránci.

36letý Ronaldo vede se ziskem 88 729 bodů. Celkově vystřelil 16krát, dal pět gólů, rozeslal 130 přihrávek s úspěšností 86 procent, byl devětkrát faulován, ale sám se proti pravidlům neprovinil ani jednou. Nejrychleji pak běžel 29,7 kilometru za hodinu.

To druhý Schick běžel ještě o něco rychleji – 32,4 km/h. Největším „Usainem Boltem“ Eura je zatím Leonardo Spinazzola s hodnotou 33,8.

Ale zpět k českému útočníkovi, který za čtyři zápasy posbíral 74 277 bodů, a to především za čtyři góly. Dohromady na spoluhráče 25letý hráč Bayeru Leverkusen poslal 83 přihrávek, 62 z nich úspěšně doputovalo do cíle. Spáchal čtyři fauly a dvakrát byl zastaven nedovoleně.

Třetí jméno v žebříčku FedEx je celkem překvapivé. Němci sice skončili po utkání s Anglií, ale obránce Robin Gosens zažil z individuálního pohledu povedený šampionát, který 26letému zaměstnanci italské Atalanty Bergamo vynesl 67 787 bodů.

Čtvrtá pozice patří Andriji Jarmolenkovi, ofenzivnímu tahounovi Ukrajiny (64 486 bodů), nejlepší pětku pak uzavírá dánský halvbek Joakim Mæhle (63 295 bodů), Gosensův spoluhráč z Atalanty. Z jeho statistik vyčnívá především údaj o odebraných míčích, kterých doposud bylo 24 a naběhaných kilometrech – za čtyři zápasy zvládl 41,5 kilometru.

A jen pro zajímavost, druhým nejlepším Čechem v oblasti mixu různých statistik je Tomáš Holeš, jenž zazářil v osmifinále proti Nizozemcům gólem a asistencí. Záložník pražské Slavie je 37. se ziskem 47 435 bodů. Hned o dvě místa pod ním se nachází stoper Tomáš Kalas.

Tagy:
EURO 2020 Cristiano Ronaldo Patrik Schick fotbal sport Tomáš Holeš EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale Andrij Jarmolenko Robin Gosens Joakim Mæhle