Nejdražší Velikonoce v historii. Nákup se prodraží o 20 %, počítají ekonomové

Nakupování

Velikonoce budou nejdražší v historii

Letošní Velikonoce budou suverénně nejdražší v historii. Obsah velikonočního nákupního košíku se podle ekonomů zdražil téměř o 20 %. Prý se sešly dvě inflace – pandemická a válečná. Pokud se chystáte upéct velikonočního beránka, dozvíte se, na kolik vás aktuálně vyjde.

Podle seznamu od pekařky štáb CNN Prima NEWS koupil vejce, tvaroh, mouku, cukr, máslo a kypřící prášek do pečiva. Nákup stál 159 korun. Kvůli inflaci, která se promítla do všeho, jsou i základní potraviny letos rekordně drahé. „Od roku 2010, pokud bychom vztáhli ceny ke klasickým velikonočním nákupům, jsou o zhruba 50 % výše, než byly,“ upozornil ekonom Lukáš Kovanda.

Od loňska je zdražení nejvyšší. Nejmarkantnější je cenový rozdíl u mouky, vajec a másla, které postupně zdražilo o 12 korun. „Je to o hodně dražší. Musí se kupovat v akcích,“ řekla pekařka Miroslava Jarošová.

Nákup v Polsku je výrazně levnější

„Plyne to jednak z pandemie a nyní i z války, takže se v případě cen potravin sčítá inflace pandemická a válečná,“ vysvětlil Kovanda.

Navzdory vysokým cenám se pekařka pouští do práce. „Zatím jsem rozhodnutá to udělat jako minulé roky – mazance, jidáše, beránky,“ popsala Jarošová.

Kousek za polskými hranicemi se navlas stejný nákup dá pořídit za 122 korun, tedy o 37 korun levněji než v Česku. Proto mnoho Čechů raději jezdí nakupovat za hranice.

Dvě třetiny českých domácností už začaly šetřit. Letos i tak ale utratíme za Velikonoce zhruba devět miliard korun.

Tagy: