Nejhorší sériový vrah Česka byl na pohřbu své oběti. Zvonil na umíráček, zašel i na hostinu

Jaroslav Stodola u soudu

HLASY ZLOČINU: Stodolovi

Zašel na pohřeb člověka, kterého sám zabil, a v klidu si pochutnal i na následné smuteční hostině. Jaroslav Stodola, který v letech 2001 a 2002 společně s manželkou Danou zavraždil osm důchodců, byl jednoduchý člověk, kterému nebylo nic žinantní. Naopak Danu Stodolovou popisují psychologické posudky jako inteligentní sexuální manipulátorku. Hluboko do hlav nejhorších českých vrahů a zločinců nahlížejí novináři CNN Prima NEWS Václav Janata a Jakub Kvasnička v novém videopodcastovém projektu HLASY ZLOČINU. A to i za využití obsáhlého archivu Krimi zpráv.

První díl se zaobírá doposud nepříliš známými detaily případu manželů Stodolových, kteří zabili nejvíce lidí v historii samostatné České republiky.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

ČTĚTE TAKÉ: Pro peníze vraždili důchodce. Kdybych Danu nepotkal, tak se to nikdy nestane, dušuje se Stodola

„Jak víme, Stodolovi loupili pro peníze. Víte ale, kolik si celkově odnesli? Za osm vražd? 300 tisíc korun… Šílené,“ říká jeden z autorů projektu Jakub Kvasnička. „Kolikrát byly na místě činu relativně velké peníze v bankovkách. Ale Stodola bral raději mince – a pak z nich doma stavěl komínky a přepočítával je,“ popisuje jeden ze znaků jednoduchosti vraha Václav Janata.

Jedním z nejbizarnějších momentů celého případu je právě pohřeb pětasedmdesátiletého Stanislava Šandy, který byl vůbec první obětí manželů Stodolových. „Rok 2001. Tehdy se ještě nevědělo, že jde o vraždu, natož aby se vědělo, že vrahy jsou Stodolovi,“ popisuje Janata. „A tak šel Stodola na pohřeb pana Šandy a nepřišlo mu to ani trochu hloupé…“

Kvasnička pak vzpomíná na slova vyšetřovatele Jana Žerovnického: „On tehdy říkal, že dokonce během pohřbu pana Šandy zvonil Stodola na umíráček. Pozůstalí ho potom pozvali i na takzvaný kar, tedy smuteční pohoštění. Stodola si doma liboval, jak se poměl,“ vypráví Kvasnička. Vyšetřovatel Žerovnický byl podle něj přesvědčený, že to Stodola myslel upřímně, že si skutečně dobře pochutnal, že mu ty hrozné souvislosti mezi příčinou a důsledkem vůbec nedošly.

Jak vypadala zvrácená láska manželů Stodolových? Co byla hlavní zbraň Dany? Jakou měla minulost? Proč dokázala manipulovat i s příbuznými obětí? Jak hodila na Stodolu i vraždu, kterou spáchala ona sama? Proč se spolu dodnes nebaví? A co říkal Stodola na záznamech z rekonstrukcí svých činů?

Odpověď na tyto a další otázky naleznete v prvním díle videopodcastu CNN Prima NEWS HLASY ZLOČINU, který přináší detailní pohled do hlav nejhorších vrahů v historii Česka. Pustit si ho můžete v úvodním videu článku.

Podívejte se i na druhý díl projektu HLASY ZLOČINU: Seděl nenápadně v letadle. Cestující netušili, že Američan zavraždil čtyři lidi v Brně. Co hrozilo?

Tagy: