Pro peníze vraždili důchodce. Kdybych Danu nepotkal, tak se to nikdy nestane, dušuje se Stodola

Jaroslav Stodola u soudu

Bez lítosti (6)

Od listopadu 2001 do prosince 2002 vládl v obcích na Pardubicku strach. Bát se museli především senioři a lidé v důchodovém věku. Někdo totiž využíval jejich bezbrannosti – překvapil je uvnitř jejich domu, zaútočil na ně, připravil o celoživotní úspory a nakonec je chladnokrevně zavraždil. Pachatelé dostali jméno až po osmi obětech. Jaroslav a Dana Stodolovi. „Kdybych ji nepotkal, asi by k ničemu takovému nedošlo,“ řekl ve zpovědi v pořadu Bez lítosti sám Stodola. Krvavý příběh nejznámější dvojice sériových vrahů přináší redakce CNN Prima NEWS v souvislosti s novým projektem Bez lítosti, který přibližuje životní cesty nejhorších vrahů v historii Česka.

Pro východočeskou policii začalo rozkrývání série loupežných vražd 2. prosince 2002. Tehdy jim zatelefonoval muž, který pohřešoval tři ženy – svou matku, babičku a tetu, jež bydlely v obci Brněnec na Svitavsku. „Po násilném vniknutí policistů do jejich bytu byly na místě nalezeny dvě mrtvé ženy a jedna těžce zraněná, matka mrtvých, na posteli v kuchyni,“ přibližuje brutální scénu v pořadu Bez lítosti policejní vyšetřovatel z Pardubicka Milan Šimek, který dostal případ na starost.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli pár stovkám zavraždil tři seniorky a desítky žen přepadl. U soudu Sláma zapíral

Kriminalisté ihned věděli, že mladší ženy zemřely násilnou smrtí. Jedna z dcer byla nalezena ve vaně s řezným poraněním na ruce. Prvotní verze vyšetřovatelů tedy spočívala na předpokladu, že zaútočila na starší sestru a matku a následně se pokusila o sebevraždu. Hypotéza však byla ihned rozptýlena soudní pitvou, jež prokázala, že příčinnou smrti u obou žen bylo zardoušení spojené s poškozením chrupavek.

„Brzy jsme se dozvěděli, že nedaleko místa vražd bydlí Jaroslav Stodola se svou ženou Danou. Jeho popis se velmi nápadně podobal tomu, jak nám útočníka popsala matka zemřelých poté, co byla stabilizována,“ vybavuje si Šimek detaily dní po nálezu těl. „Podezřelé bylo i to, že Stodolovi odjeli k matce Dany a uhradili větší dluh. V bezprostřední blízkosti jejich bydliště ve Slavošově navíc došlo k několika nezvyklým úmrtím,“ vysvětluje první kroky ve vyšetřování. I v těchto případech mělo být místo zločinu naaranžováno tak, aby to vypadalo, že si oběti sáhly na život samy.

V souvislosti s těmito informacemi přišel náhle v únoru následujícího roku zvrat. Stodolovi totiž v jedné z obcí u Slavošova donutili s nožem v ruce 78letého důchodce, aby jim vydal peníze. Muže zavlekli do sklepení, odkud se mu však podařilo dostat a vyrozumět policii. Vraždící pár tak byl následující den dopaden a na manžele byla ihned uvalena vazba.

Všechnu vinu hodlal vzít z lásky na sebe

Po zatčení se Stodola snažil převzít veškerou trestnou činnost na sebe především kvůli lásce ke své ženě. Její účast při loupežných vraždách důsledně popíral. Sami vyšetřovatelé ale byli přesvědčeni, že se na vražedném běsnění podílela. „Na tuto jejich hru jsme záměrně přistoupili. Stodolová nám postupně sdělovala, s čím se jí měl její muž svěřit, a on to následně doznal,“ říká Šimek.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Kriminalistům však stále scházely důkazy k prokázání viny samotné Daně Stodolové. Jejich snahu stále podkopával zamilovaný Stodola. Náhle však přišel tip od kolegů z Jihočeského kraje, kteří řešili vraždu seniorky v Kardašově Řečici. I tento čin vzal původně Stodola na sebe, ač na místě vůbec nebyl. „Přišli s tím, že jednu vraždu nemůžou vyřešit, tak jsem jim řekl, že jsem to udělal. Když řekli, že tam pojedeme, že jim to všechno ukážu, byl jsem v p*deli. Ona to ale pořád sváděla na mě. Říkám jí: ‚Dano, vždyť jsem tam v životě nebyl.‘ Stejně se tam našly její otisky a nedopalky cigaret. I ji tam viděli. Udělala sólovku,“ řekl o momentu, kdy se jeho krytí milované manželky začalo drolit.

V tu chvíli se ve výpovědích obrátil proti ní a detailně popisoval, jak se účastnila nejen obyčejných přepadení, ale i těch, jež skončily smrtí oběti. Stodolová se zprvu zdráhala cokoliv přiznat, ale později svolila ke spolupráci s vyšetřovateli. Doznala se, že byla přítomna u všech vražedných výprav.

Její původní tvrdohlavé házení veškeré viny na Stodolu tak skončilo i kvůli tomu, že právě brutální přepadení zakončené zabitím v Kardašově Řečici se rozhodla provést bez svého muže. „Svou oběť týrala velmi surovým způsobem. Škrtila a rdousila ji, dokonce jí rozbila kuchyňský váleček o hlavu. Nakonec ženu ubodala v křesle,“ popisuje Šimek. O své „sólovce“ Stodolovi v dobách vraždění nic neřekla. Toho její zatajování velmi naštvalo.

Nejspíše právě to bylo důvodem, proč se ze zamilovaného muže, který byl ochoten všechno krvavé běsnění převzít na sebe, stal zhrzený člověk, který nechtěl, aby bylo v případě Stodolové něco promlčeno. Loupežné vraždy v jeho případě nepřežilo sedm seniorů a z původně tichého a nenápadného zloděje udělaly doživotně odsouzeného sériového vraha.

Rodinný démon alkoholu a obliba babinců

Jaroslav Stodola vyrůstal v Chabeřicích s celkem čtyřmi sourozenci. Pochází z rodiny, v níž se vyskytly problémy s alkoholem. „Táta pil. Třeba přišel opilý na Vánoce domů a všechno rozmlátil. Salát a řízky létaly vzduchem. Potom nás všechny nasekal na jednu hromadu. Bylo to normální, takový všední život,“ tvrdí o svém dětství. Kvůli otcovým problémům s alkoholem byly křik a výprasky na denním pořádku.

Stodolovy sklony k násilí se objevily již v útlém věku. Na zahradě domu, kde jeho rodina bydlela, chovali slepice. Zvířata byla prvním cílem, na němž si vyzkoušel svou schopnost ublížit živé bytosti. „Třeba jsem chytil slepici a hodil jsem ji z mostu, aby plavala. Nebo jsem vzal cihlu a kuřátka – pink,“ vzpomíná se smíchem. „Táta před námi třeba zabil o zeď štěňata vlčáka, co jsme měli.“

Ve škole nijak nevynikal, sám sebe dokonce popsal jako „hloupého Honzu“. Kvůli potyčce s otcem utekl v sedmnácti z domova. Když se zabydlel v ubytovně, začal si všímat žen. Dnes si toto období vybavuje s úsměvem. Jak sám říká, měl rád okolo sebe „babince“. Jako 22letý musel absolvovat povinný vojenský výcvik, z něhož ovšem pravidelně utíkal. Kvůli problémům s kázní byl poprvé uvězněn, a to na sedm dní.

Jakmile dokončil vojenskou službu, zažil první vážný vztah. Svatba se konala po třech měsících známosti. „Sám sobě jsem se divil, že jsem to vydržel bez pití. To je u mě divné. Kde je chlast, tam jsem já – teda byl. Ona pila a já taky, což nedělalo dobrotu, takže jsme spolu vydrželi asi půl roku,“ říká v pořadu Bez lítosti. Svůj vztah k alkoholu popisuje jako rozkolísaný. Někdy byl podle vlastních slov veselý, někdy opilství vedlo k nejrůznějším eskapádám či konfliktům se zákonem.

K vraždícímu běsnění je přivedla finanční tíseň

S budoucí manželkou a spolupachatelkou vražd Danou, rozenou Bábikovou, se seznámil na konci osmdesátých let. Spontánní sex ovšem nevedl ke vztahu, jelikož Dana se odstěhovala do Kanady. „Ona měla hlavně ráda peníze, ale pracovat nechtěla. Když tancovala u tyče, měla je hned,“ charakterizoval svou osudovou známost. Podle vyšetřovatele Šimka si žena v souvislosti se zdravotními problémy vypěstovala závislost na medikamentech.

K jejich dalšímu setkání došlo až téměř o deset let později. Dana se přestěhovala zpět do Čech, kde v roce 2001 potkala Stodolu v čekárně u lékaře. „Dana byla ve vztahu ta dominantní. Určovala, co se bude dít. Ze znaleckých posudků vyšlo, že uměla ovládat muže,“ vyjadřuje se k její osobnosti Šimek. Stodola vzpomíná, že již od začátku probíhaly partnerské hádky. „Chtěla svatbu, tak jsme se vzali,“ říká lakonicky. Za určitou dobu se manželé octli ve finanční tísni, kterou se rozhodli vyřešit prostřednictvím brutálních a nemilosrdných zločinů.

ČTĚTE TAKÉ: Máš smůlu, umřeš. Nejzkušenější vězeň v Česku Vocásek vraždil nožem, kladivem i půllitrem

„Toho prvního jsem znal, někdo si od něj půjčoval. Tak jsme si řekli, že bychom ho mohli vykrást. To by šlo: někam vlézt, svázat, vzít a odejít,“ vybavuje si Stodola tehdejší plány. Svázaného muže našli až po třech dnech. Důchodce jejich útok naštěstí přežil. „Štvalo mě, že ho našli až po takové době. Přitom jsem mu ten uzel moc neutahoval,“ pokouší se Stodola obhájit svoje počínání.

Manželský pár si však ukořistěných peněz moc dlouho neužil. Po měsíci a půl opět neměli nic. Rozhodli se proto udeřit znovu. V druhém případě se jejich terčem stala známá Stodolovy matky. „Vypáčili jsme dveře. Já jsem nemohl mluvit, protože jsem paní znal. Přivázali jsme ji k židli, Dana ji fackovala,“ vzpomíná. I tento čin zůstal bez oběti. Míra násilí během přepadení se však měla stupňovat.

K první loupežné vraždě došlo v těsné blízkosti domu Daniny matky ve Slavošově, kde manželé bydleli. „Dana se dozvěděla, že se synové souseda hádají o majetek, a přitom ještě neumřel. Tak jsme si řekli, že ho vykrademe. Šel jsem tam sám s parukou a maskou. Vlezl jsem dovnitř, ale on mě najednou vyhmátl. Chvíli jsme se pošťuchovali a strhl mi masku. Byla to rychlovka – vzal jsem ho a přehodil si ho přes záda jako pytel. A byl mrtvý,“ říká Stodola o svém první zabití člověka během loupeže.

Tělo uložil do postele a rozmístil v okolí svíčky, aby to vypadalo, že v domě omylem vznikl požár. Poté utekl s kořistí. Manželka zatím kvůli alibi čekala doma a kontrolovala matku. „O otrlosti Stodoly vypovídá i to, že šel panu Šandovi zvonit na pohřeb. Dokonce se popásl i na pohřební hostině, prý mu tam chutnalo,“ vybavuje si Šimek. Po vražedném útoku chtěl Stodola zmizet, ale nakonec v obci zůstal.

Je to hrozný, ale musím se tomu smát

K druhé vraždě došlo vzápětí. „Řekli jsme si, že půjdeme něco obhlédnout. Ani masku jsme si nevzali. Jdeme uličkou kolem domu a než jsem se stačil otočit, Dana už byla uvnitř. Přes okno jsem viděl, jak fackuje nějakou ženskou, tak jsem tam musel jít. Čiperná byla,“ vzpomíná v pořadu Bez lítosti. Obětí jejich řádění se stala téměř 70letá důchodkyně, která po okolí byla známá svou oblibou ve špercích. Manželé ji spolu uškrtili. Když dům vykrádali, zavražděné volala dcera. Věřila, že skutečně mluví se svou matkou, ač jí na druhé straně sluchátka odpovídala Stodolová zastřeným hlasem. „Až potom jsem se při rekonstrukci činu dozvěděl, že jsem v kuchyni pil kafe a vlastně seděl na penězích. Nenašli jsme je, škoda,“ posteskl si Stodola nad tím, že v době loupeže hotovost nenašel.

V případě třetího přepadení následovaného násilným zabitím šlo o seniorský pár, který bydlel v nedalekých Měchonicích. Rozběsnění manželé důchodce škrtili, aby jim prozradili, kde mají schované úspory a cennosti. „Taky z toho byly peníze, ale nijak moc. Škoda životů. Za každý život je škoda, dneska už to chápu, ale byl jsem zamilovaný,“ nadhazuje Stodola motiv svého počínání.

Následně Stodolovi operovali opět ve Slavošově – nebáli se dokonce zaútočit ve svém nejbližším okolí. Jejich pátou obětí byl 81letý senior, který bydlel přímo naproti nim. Jelikož jim nechtěl prozradit, kde má schované peníze, rozhodl se ho Stodola již obvyklým způsobem uškrtit. Dvojice se rozhodla, že by zavražděného mohli vynést na půdu a vše narafičit jako dobrovolnou smrt oběšením. „Táhli jsme ho nahoru, já držel hlavu, Dana byla dole. Na schodech mi vyklouzl z rukou, a jak padal, spadnul na ní,“ popisuje Stodola se smíchem přenášení bezvládného těla. „Je to hrozný, ale musím se tomu smát. Dvakrát nám z trámu spadnul, tak jsme ho nechali na zemi,“ dodává k bestiální vraždě seniora.

Poté se vraždící dvojice přestěhovala do Brněnce, kde si našli zaměstnání. Výdělek ovšem jejich nenasytnému způsobu života nevyhovoval. Proto se rozhodli znovu zaútočit. Vnikli tedy do domu, kde zavraždili dvě ženy, ale třetí, jejíž popis dopomohl kriminalistům k dopadení, jejich řádění přežila. Při pozdější rekonstrukci se verze Stodoly, že všechno udělal sám, zhroutila v momentě, kdy vyšetřovatelům neuvedl, že žena nalezená ve vaně má pořezané zápěstí – řezné rány totiž zavražděné udělala bez jeho vědomí Dana.

Poté šlo již všechno rychle. Když důchodce, jehož Stodolovi drželi ve sklepě, ohlásil pokus o loupež, přijeli si hned následujícího dne pro manžele policisté. Sám Stodola na ono ráno vzpomíná s klidem. „Panímáma mě vzbudila, všude stála auta. A já si řekl: ‚Jsme v p*deli.‘ Ale ulevilo se mi, že už bude konec. Odejít jsem nemohl, vlastně mě zachránil ten děda, co nás udal,“ zaznělo z jeho úst v pořadu Bez lítosti.

Zamilovaný trouba

„Ona uměla mluvit krásně,“ vzpomíná na svou partnerku doživotně odsouzený vrah. „Sex byl taky dobrý, ale já byl hlavně zamilovaný trouba. Neházím všechno na ni, šli jsme do toho půl na půl.“ Zmiňuje také, že si chtěla kromě běsnících útoků na bezbranné lidi obstarávat peníze i jinak. „Myslela si, že se bude někde ukazovat nahá. Ale to už nešlo, vždyť byla vypasená jako prase. Když nás zavřeli, měla už nějaký to kilo navíc.“

Když se prokázalo, že je Stodolovo krytí ženy nesmyslné, pokusil se spáchat sebevraždu. „To už na mě bylo moc. Spolykal jsem všechny prášky a zapil to vodkou. Probudil jsem se až v nemocnici. ‚Jsem v nebi?‘ říkal jsem si,“ popisuje své pocity po nepovedeném pokusu.

„Moje i její máma měly pravdu. Abych se na ni vykašlal. Já měl ale svoji hlavu,“ vzpomíná na dobu, kdy spolu začali terorizovat okolí. „Mám ji pořád rád, ale asi ne tak jako dřív. Během vazby jsme si dopisovali, a když se všechno provalilo, tak to se mnou utnula a rozvedla se. Mohli jsme si dopisovat krásně. No co, život jde dál, i v base.“ Když se zmíní, že zklamal vlastní matku, která před pěti lety zemřela, neubrání se slzám.

Ve vězení chce dožít

Manželé Stodolovi byli u soudu v Hradci Králové shledáni vinnými v případu osmi vražd a tří pokusů o ně, odsouzeni na doživotí a posláni do věznice se zvýšenou ostrahou. V kriminalistice jsou označováni jako sérioví vrazi s největším počtem obětí v historii České republiky vůbec. Spolu se setkali naposledy během soudního líčení, jinak komunikovali pouze prostřednictvím dopisů.

Aktuálně je Jaroslav Stodola umístěn ve věznici v Horním Slavkově. Za dva roky může on i jeho bývalá žena požádat soud o podmínečné propuštění. Stodola však o takové možnosti neuvažuje. Hodlá totiž dožít ve vězení. Dana Stodolová nabídku účasti v pořadu odmítla.

Všechny díly projektu Bez lítosti můžete již nyní sledovat na prima+.

Tagy:
Policie ČR vražda vyšetřování senioři Interview Pardubický kraj Jaroslav Stodola Dana Stodolová sérioví vrazi ČR sériová vražda Chabeřice Slavošov Brněnec Bez lítosti Milan Šimek