Nejlépe placený hráč Arsenalu Aubameyang má novou smlouvu, i když už nestřílí góly

Ještě nikdy nedal v anglické Premier League tak málo gólů, ale přesto získal kapitán Arsenalu Londýn Pierre-Emerick Aubameyang novu smlouvu. Ta mu zaručuje do konce června 2023 roční příjem v přepočtu 391 milionů korun, tedy přes milion denně.

Aubameyang by měl ve čtvrtek před jedenadvacátou hodinou přivést spoluhráče na plochu Emirates Stadium k prvnímu čtvrtfinále Evropské ligy proti Slavii Praha. O tom, zda se tak skutečně stane, rozhodne až trenér Arsenalu Mikel Atreta. I on vidí, že rodák z francouzského Lavalu reprezentující africký Gabon, vlast svého otce, prožívá nejhorší sezonu na ostrovech.

Do Arsenalu přestoupil 31. ledna 2018 poté, co zářil pět let v dresu Borussie Dortmund v německé bundeslize. I ve zbývající polovině sezony nastřílel za Arsenal deset gólů, více než v té probíhající. Devět branek v 25 utkáních Premier League nedělá vyhlášenému kanonýru dobrou vizitku. Všiml si toho i televizní expert a bývalý hráč FC Liverpool, který při hodnocení jeho výkonu v předposledním ligovém duelu proti West Hamu United s Čechy Vladimírem Coufalem a Tomášem Součkem, na Aubameyangovu adresu pravil: „Jeho nejviditelnějším počinem v tomto zápase byla oslava gólu se spoluhráči.“

Ani tu nemohl zažít v sobotní „generálce“ na souboj se Slavií doma proti Liverpoolu. Ten vyhrál na prázdném Emirates Stadium 3:0, Aubameyang po 77 minutách střídal. Podle anglického novináře Keira Radnedgeho šlo o typickou záležitost probíhající sezony. V uplynulých dvou kompletních sezonách v Premier League nastoupil útočník shodně ke 36 střetnutím a vstřelil v nich shodně 22 branek. „Letos je k nepoznání. Ještě před rokem šlo o oslavovanou superstar, nyní se z něj stal podprůměrný a nedisciplinovaný hráč,“ popsal Aubameyangovu současnost Radnedge.

Údajně na něj doléhají problémy v rodině, čímž ztrácí koncentraci a přišel také o svou vyhlášenou rychlost a fyzickou kondici. Oběma předpoklady se vždy pyšnil. V dobách působení v italském AC Milán mu změřili zrychlení a prvních třicet metrů běhu absolvoval za 3,75 sekundy. Díky své silové vybavenosti a tělesné obratnosti slavíval góly saltem vpřed.

I přesto se Aubameyang, který má kromě gabonského občanství také španělské po matce a francouzské kvůli místu narození, dočkal nové smlouvy v Arsenalu. Oněch 391 milionů korun ročního příjmu z něj dělá nejlépe placeného hráče týmu, přestože klubové tabulce střelců vévodí Alexandre Lacazette.

V Dortmundu získal titul krále střelců za 31 gólů

Rekordní sezonu za výrazně nižší plat prožil Pierre-Emerick Aubameyang v Dortmundu. Ve 32 bundesligových duelech nastřílel 31 branek, stal se králem střelců a v té době také prvním cizincem, který se k takovému počtu gólů propracoval. K tomu přidal dalších sedm tref v devíti zápasech Ligy mistrů.

Pandemie koronaviru, opakovaná neúčast v Lize mistrů od roku 2018 a nemožnost vybírat vstupné při domácích zápasech na šestašedesátitisícovém stadionu mají na Arsenal i ekonomické dopady. Klub si nemůže dovolit, aby s Aubameyangem opakoval to, co s německým reprezentantem Mesutem Özilem. Totiž aby extrémně drahý fotbalista seděl na lavičce či na tribuně a klub ho přesto královsky „živil“.

Zřejmě i pro trenéra Slavie Praha Jindřicha Trpišovského, který mívá soupeře obvykle velmi detailně zmapované, zůstane až do podvečera záhadou, zda Aubameyang nastoupí, nebo nikoliv.

Tagy: