Česká hra roku 2021: Uspěl historický titul i simulátor bezdomovce. Podívejte se na vítěze

V Česku působí více než stovka herních studií. Které z nich ale vloni vydalo nejlepší hru? To odhalily výsledky ankety Česká hra roku 2021. Celkem se rozdalo osm cen v několika různých kategoriích, přičemž mediálním partnerem akce a členem odborné poroty byla i redakce herního pořadu CNN Prima Gaming. Podívejte se, kdo všechno si odnesl ikonickou sošku za svou práci. Celou reportáž ze slavnostního večera nabídneme v sobotu ve 22:40 na CNN Prima NEWS a na webu cnnprima.cz.

O umístění v jednotlivých kategoriích rozhodovala odborná porota, kterou tvořilo zhruba 40 herních novinářů a osobností. Součástí ankety bylo také veřejné hlasování, do něhož se mohl zapojit každý hráč a rozhodnout, který titul si odnese vítězství ve škatulce Nejlepší podpora komunity.

Slavnostním večerem opět provázela moderátorská dvojice Tomáš Otáhal a Filip Kraucher, tedy duo známé jako Gelu a Fiola z herního magazínu a pořadu Indian.

Hlavní kategorii Česká hra roku 2021 ovládl titul Svoboda 1945: Liberation, vyprávějící příběh jedné vesnice v českém pohraničí během nástupu komunistů k moci. Hra od studia Charles Games je oceňovaná především za svou vizuální stránku a historický námět.

Jedinečný titul se vzdělávacím přesahem se odehrává v roce 2001, kdy památkář zjišťuje, jestli škola v jedné sudetské vesnici stojí za zachování, nebo zbourání. Během toho ale hráči odkrývají krutou a temnou minulost z konce druhé světové války.

Ocenění za technologické řešení si vybojovala budovatelská strategie Nebuchadnezzar. S hrou od studia Nepos Games se přesunete do starověké Mezopotámie, kde musíte budovat obrovská a funkční obydlí pro desítky tisíc obyvatel a starat se o blahobyt prastaré říše.

Nebuchadnezzar tak do nejmenšího detailu prověří vaše schopnosti plánovat, stavět a provozovat logistické a výrobní řetězce. Najít funkční ekonomický systém ale není jednoduché. Mnohdy se stane, že přípravou a stavbou města strávíte desítky minut a nakonec musíte celou hru restartovat, protože se město hroutí pod tíhou špatných rozhodnutí a přešlapů.

Nejlepší herní design měl podle porotců bezdomovecký simulátor Hobo: Tough Life. V něm se stanete člověkem bez domova a musíte zkrátka přežít. Takže žebráte, vybíráte odpadkové koše, stavíte si skromný úkryt a snažíte se přečkat do dalšího dne. To vše v českých kulisách, autoři se inspirovali ikonickými místy nejen z Prahy, ale také Olomouce či Ostravy.

V kategorii audiovizuální tvorba se stala nejlepší hrou Happy Game od Amanita Design. Ač tomu název nijak zvlášť nenapovídá, titul tíhne spíše k hororu, vizuálně a hudebně nicméně umí i tak uhranout. Přesně takové hry od studia Amanita Design bývají, o čemž se naše redakce přesvědčila při natáčení reportáže pro pořad CNN Prima Gaming.

Na poli free-to-play her, tedy těch, které jsou volně dostupné, uspěla mobilní střílečka Mini DayZ 2. Titul se drží stejného konceptu jako série DayZ dostupná na počítačích a konzolích. Svět zachvátila zombie apokalypsa a v kooperaci s dalšími hráči musíte přežít, přičemž nepřáteli nejsou jen chodící mrtvoly, ale také sami protihráči.

Do pomyslné síně slávy vstoupil zakladatel studia Bohemia Interactive a od loňského roku také mediální investor Marek Španěl. Pořadatelé ho ocenili za celoživotní přínos českému hernímu byznysu. Jeho firma stojí za legendárním titulem Operace Flashpoint nebo za úspěšnou a populární vojenskou sérií Arma.

Kategorii Studentská hra letos podpořilo studio Beat Games, které stojí za úspěšným hitem pro virtuální realitu Beat Saber. Zde prvenství získala steampunková plošinovka Hats!, kterou vydal tým studentů ze Střední školy umění a designu v Brně.

Poslední vyhlašovanou škatulkou byla cena komunity. Srdce všech hráčů si získaly kamiony, tedy titul Euro Truck Simulator 2. Ten vyšel už před dávnými deseti lety, za tu dobu si ho ale oblíbily miliony hráčů po celém světě, kteří ve svých vozech s přívěsy brázdí silnice od severní Evropy až na jih Starého kontinentu. V dalších měsících by se hra měla dočkat výrazného rozšíření o Balkán.

Pořadatelé ankety Česká hra roku 2021 v průběhu vysílání nabídli i pohled samotných vývojářů a expertů na domácí videoherní průmysl. Ti diváky seznámili s tím, jak se pracuje na různých úpravách her a za jakých podmínek vznikají české překlady.

Výsledky udílení cen Česká hra roku 2021:

Kategorie Česká hra roku 2021

1. místo: Svoboda 1945: Liberation od Charles Games
2. místo: Hobo: Tough Life od Perun Creative
3. místo: Scratch Lords od Notre Game

Kategorie Herní design

1. místo: Hobo: Tough Life od Perun Creative
2. místo: Nebuchadnezzar od Nepos Games
3. místo: Happy Game od Amanita Design

Kategorie Audiovizuální design

1. místo: Happy Game od Amanita Design
2. místo: ArtFormer: Ancient Stories od Buffa Software
3. místo: Svoboda 1945: Liberation od Charles Games

Kategorie Technologické řešení

1. místo: Nebuchadnezzar od Nepos Games
2. místo: Svoboda 1945: Liberation od Charles Games
3. místo: Cloud Cutter od Just Two

Kategorie Free-to-play

1. místo: Mini DayZ 2 od Bohemia Interactive
2. místo: Apocalypse Heroes od Old Oak Den
3. místo: Scratch Lords od Notre Game

Kategorie Studentská hra

1. místo: HATS! od Centra herního vzdělávání
2. místo: Fore cards od Centra herního vzdělávání
3. místo: All The Other Kids od Střední školy umělecko-manažerské

Kategorie Síň slávy

Marek Španěl

Kategorie Nejlepší komunitní podpora

1. místo: Euro Truck Simulator 2 od SCS Software
2. místo: Kingdom Come: Deliverance od Warhorse Studios
3. místo: Factorio od Wube Software

Celou reportáž ze slavnostního předání cen ankety Česká hra roku 2021 nabídneme v sobotu 10. listopadu ve 22:40 na CNN Prima NEWS a na webu cnnprima.cz. Odvysílané epizody najdete ve webovém archivu.

Tagy:
počítačové hry Evropa bezdomovec design videohry anketa studium pořady CNN Prima NEWS simulátor Gaming herní průmysl Perun Charles Games CNN Prima Gaming BOHEMIA INTERACTIVE a.s. Česká hra roku Svoboda 1945: Liberation Amanita Design