Nejlevnějším vozům s pohonem 4x4 dominuje jedna značka. Dostane se pod 440 tisíc

Vozy s pohonem všech kol jsou pro svou vyšší bezpečnost při nepříznivém počasí, lepší trakci, ale i díky schopnostem ve zhoršeném terénu ideálním parťákem nejen pro chalupáře. Oblíbené jsou i mezi majiteli horských obydlí a nadšenými lyžaři, pro které jsou čtyřkolky při výletech za zimními radovánkami nezbytností. Na trhu nalezneme řadu automobilů různých velikostí a typů s tímto pohonem. Které jsou nejlevnější?

Prvenství drží malý pětidveřový hatchback Suzuki Swift, jenž se letos představil ve své čtvrté generaci. V nabídce má sice pouze mild-hybridní dvanáctistovku, nicméně je k dostání jak s automatem, tak právě i s pohonem všech kol. Za něj si řekne necelých 435 tisíc od druhé výbavy Premium, kde jsou součástí standardu například kola z lehké slitiny, vyhřívaná sedadla, adaptivní tempomat i řada bezpečnostních asistentů včetně sledování mrtvého úhlu.

K TÉMATU: Nové Suzuki Swift zná české ceny. Stále je nejlevnějším autem s pohonem všech kol

Zároveň je levnější než jeho předchůdce, a to až o 14 tisíc korun. Mohou za to především nedávné změny, kdy se malý Japonec plošně zlevnil o 22 tisíc. Kompletní ceník Suzuki Swift naleznete pod tímto odkazem, jeho minulou verzi naleznete zde. Podívejte se i na porovnání s hlavními konkurenty. Stačí kliknout sem.

Pouze jeden Evropan

Druhé místo si odnáší rovněž japonská automobilka Suzuki, tentokrát s jedním z nejmenších SUV na našem trhu. Přesně 3,7 metru dlouhý Ignis vychází ve verzi 4x4 na 462 900 Kč, jde ale o doprodej skladových zásob, jelikož model u nás končí. Stejně jako jeho stájový kolega spoléhá na mírně elektrifikovanou jedna-dvojku, ovšem s tím rozdílem, že mu pod kapotou klapou čtyři válce místo tří. Ceník Suzuki Ignis naleznete zde.

S cenou 519 800 korun se za Japonce řadí SsangYong Tivoli se svým motorem 1.5 Turbo. Přeplňovaný čtyřválec disponuje výkonem 120 kW a maximálním točivým momentem 280 Nm. Korejské SUV má v nabídce pouze jedinou výbavu Style, nicméně s tím nejpodstatnějším, co řidič potřebuje. Nechybí tak vyhřívání sedadel, tempomat, klimatizace nebo třeba parkovací kamera společně se senzory.

Do žebříčku nejlevnějších čtyřkolek se řadí jediný evropský reprezentant, a to Dacia Duster. Kompaktní SUV si za pohon všech kol účtuje 587 500 korun a za ně nabídne přeplňovanou dvanáctistovku o výkonu 96 kW i poměrně slušnou výbavu. Sami se můžete přesvědčit v našem katalogu pod tímto odkazem.

O necelých dvanáct tisíc dražší je podobně stavěný SsangYong Korando. Ten se stejně jako Tivoli nabízí pouze s turbem ověnčenou patnáctistovkou o stejném výkonu 120 kW. Na rozdíl od svého příbuzného má ovšem na výběr hned tři výbavy, kdy standardem je verze Style, následovaná bohatší úrovní Style+ a Premium. Jednotlivé ceny naleznete zde.

I závěr patří Suzuki

Za 608 900 korun se na šesté místo řadí oblíbené Suzuki S-Cross s loňským modelovým rokem. Novější vyjde sice o 30 tisíc více, nicméně nabízí bohatší standard i modernější technologie. Prodává se s mild-hybridem 1.4 BoosterJet a také s hybridním motorem 1.5 DualJet Strong Hybrid. I ten je k dostání s pohonem všech kol, a to od 666 900 Kč. Kompletní ceník Suzuki S-Cross včetně technických dat naleznete zde.

A japonská automobilka se mezi nejlevnější čtyřkolky na trhu nominovala i modernizovaným vozem Suzuki Vitara. K dostání je se dvěma motory v celkem čtyřech výbavových stupních, přičemž pohon všech kol nabídne již od druhé nejnižší verze Premium. V kombinaci s mírně elektrifikovanou čtrnáctistovkou vyjde na 617 900 Kč, za plně hybridní motor si účtuje o 48 tisíc více. Momentálně se ještě doprodává Vitara před úpravou vzhledu, která je v případě motoru 1.4 BoosterJet AllGrip o dvacet tisíc dostupnější.

Ceník Suzuki Vitara najdete pod tímto odkazem. V našem katalogu si můžete prohlédnout i variantu před modernizací. Pro ni klikněte sem.

Tagy:
SUV hobby Dacia Duster automobilový průmysl Suzuki volný čas SsangYong Tivoli Suzuki Swift Suzuki Ignis čtyřkolka Suzuki S-Cross Suzuki Grand Vitara produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas tovární výroba a inženýrství Ignis