Dvacet mrtvých při zemětřesení v Pákistánu. Sesuvy půdy komplikují záchranné akce

Čtvrteční zemětřesení v Pákistánu ničilo domy, ty jsou většinou postaveny z hlíny.

Zemětřesení v Pákistánu

Při silném zemětřesení v odlehlé horské oblasti na jihozápadě Pákistánu v noci na čtvrtek zemřelo nejméně 20 lidí a dalších asi 300 utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Ty předpokládají, že bilance obětí poroste, až záchranné čety prohledají celou zasaženou lokalitu, kde je velmi špatná infrastruktura. Do pátrání se zapojila i armáda s vrtulníky.

Zemětřesení, které udeřilo ve 3:01 místního času (minutu po půlnoci SELČ) v provincii Balúčistán asi 100 kilometrů východně od města Kvéta, mělo podle Americké geologické služby (USGS) sílu 5,9 stupně. První měření udávala sílu 5,7 stupně. Otřesy vycházely z hloubky devíti kilometrů. Takováto zemětřesení mělko pod povrchem zpravidla způsobí více škod.

Nejblíže epicentru je město Harnai, kde žije asi 11 tisíc lidí. Zřítilo se tam až sto domů z nepálených cihel, pod jejichž sutinami v některých případech zůstali zavaleni lidé, které otřesy překvapily ve spánku. Řadu dalších domů zemětřesení poškodilo, na televizních záběrech bylo vidět budovy s propadlými střechami a popraskanými zdmi. Stovky lidí přišly o střechu nad hlavou, prohlásil místní představitel Suhajl Anvar Šahín.

Nejméně čtyři lidé zahynuli v místním uhelném dole, který se při zemětřesení rovněž zhroutil, uvedl Šahín. Oblast je posetá uhelnými doly a horníci v Pákistánu často pracují v noci, kdy není takové vedro. Agentura AFP citovala provinčního ministra vnitra, podle něhož zůstalo dalších 15 horníků v jedné z šachet uvězněno.

Záchranné operace komplikuje absence elektrické energie a mobilního signálu. Zemětřesení také vyvolalo sesuvy půdy, které zablokovaly silnice a brání záchranářům v přístupu. V regionu jsou navíc citelné následné otřesy dosahující až 4,6 stupně.

Těžce zraněné dopravují do nemocnice v Kvétě armádní vrtulníky. Lékaři z místní nemocnice v Harnai uvedli, že k nim přicházejí hlavně lidé se zlomeninami. „Zemětřesení způsobilo výpadek proudu, takže v noci jsme museli pracovat potmě. Pomáhali jsme si baterkami,“ řekl představitel nemocnice Zahúr Tarín.

Pákistán leží na hranici indické a euroasijské tektonické desky, zemětřesení jsou tu proto poměrně častá. V říjnu 2015 zemětřesení o síle 7,6 stupně zabilo na 400 lidí. V roce 2005 si o desetinu stupně silnější zemětřesení vyžádalo téměř 80 tisíc lidských životů a přes 3,5 milionu lidí přišlo o své domovy.

Tagy: