Nejoblíbenější destinací Čechů bylo Chorvatsko, lákala i exotika. Kam lze nově létat přímo?

Trendy letošní dovolené

Jaké jsou trendy letošní dovolené

V roce 2023 bylo Chorvatsko nejoblíbenější dovolenkovou destinací Čechů. V těsném závěsu se umístilo sousední Slovensko a Itálie, ukázal průzkum ERV Evropské pojišťovny. Roste zájem i o exotické destinace. Nově se dá bez přestupu doletět například do Thajska nebo Mexika.

Zájem o zimní i letní dovolené je už nyní rekordní. Cestovní kanceláře přišly s nabídkou přímých letů do vzdálených destinací. A to nejen z Prahy a Brna, ale třeba i z Ostravy. Nově je tak možné dostat se bez přestupu do Thajska, Keni nebo do Mexika.

ČTĚTE TAKÉ: Božský zázrak, žasnou lidé. Pohled na „posvátné vodopády“ bere dech

Exotické destinace lákají čím dál tím více. Přímým letem se dá dostat i na druhou stranu světa. „Od podzimu loňského roku jsme začali létat na Kubu, do Dominikánské republiky a do Vietnamu. Jenom do těchto třech destinací s námi odletělo přes 20 tisíc klientů,“ popsal pro CNN Prima NEWS mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

„Oblíbenými destinacemi jsou například Dominikánská republika, Zanzibar, Keňa či třeba Thajsko,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. Cestovní kanceláře letos nově nabízejí v zimní sezoně přímé lety například do Mexika, Keni nebo Bahrajnu. A z regionálních letišť je možnost letět třeba na Mauricius nebo do Thajska.

„Je vidět, že pokud se jedná o přímý let, tak to výrazně zvyšuje atraktivitu i u vzdálenějších exotických destinací. Zájem je obrovský, vlastně hned od okamžiku, co jsme spustili prodej nových destinací, ať už je to Mexiko, Bahrajn, nebo Kuba,“ doplnil Bezděk.

Lákavé destinace z Ostravy

„Právě exotické destinace jsme se rozhodli přinést i na regionální letiště, konkrétně tedy do Brna, kde přidáváme další novinku, kterou je Mauricius v Indickém oceánu. Obě tyto destinace, tedy thajský Phuket a Mauricius, budou k dispozici i klientům z Ostravy,“ doplnila Pavlíková.

Při plánování dovolené je třeba dát si pozor na některé změny v oblíbených destinacích. Itálie a Španělsko výrazně omezují kouření na veřejnosti, v Chorvatsku zase chtějí rozdávat pokuty třeba jen za odložený ručník na lehátku.

„Blokování lehátek na mnoho hodin bez toho, abychom je užívali, je nešvar. Většina regulací ale skutečně přispívá k lepší dovolené, než předtím,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hladovka za omezení turismu na Tenerife: Bendová řekla, jak se cestovatelé chovají

Tagy: