Titanic zmapovaly ponorky. Nový model pomůže v hledání pravé příčiny neštěstí, věří vědci

Byl zveřejněn první digitální sken Titanicu, který vznikl pomocí hlubinného mapování. Přestože vrak byl objeven už v roce 1985, doteď se slavnou loď nepodařilo zachytit jako celek. Výsledek bádání včetně sebemenších detailů zveřejnila britská televize BBC. Vědci věří, že nový trojrozměrný model pomůže rozklíčovat příčinu jedné z nejslavnějších katastrof.

Titanic byl postaven s vizí, že půjde o největší z nejluxusnějších lodí své doby. Kolos se do povědomí veřejnosti ale nakonec zapsal tragédií. Ta ho postihla 14. dubna 1912 při první plavbě ze Southamptonu do New Yorku po nárazu do ledovce. V Atlantiku našlo hrob více než patnáct set jeho pasažérů, připomněl server BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzácný pohled do Titanicu. Badatelé zveřejnili záběry přímo ze ztroskotané lodi

„Stále existují otázky, které je třeba o lodi zodpovědět. Dodnes například nerozumíme charakteru srážky s ledovcem,“ řekl analytik Parks Stephenson k Titanicu. Tento 3D model složený ze 700 tisíc obrázků by podle něj ale mohl být jedním z důležitých kroků k tomu, aby byl příběh více založen na faktech než na spekulacích.

Skenování provedla během loňského léta firma Magellan Ltd, která se zabývá mapováním hlubokého moře. Vše proběhlo ve spolupráci se společností Atlantic Productions, jež o projektu natáčí dokument.

K vraku byly vyslány dálkově ovládané miniponorky. Ty strávily více než 200 hodin průzkumem délky a šířky vraku. Vědci z paluby specializované lodi pořídili více než 700 tisíc snímků z každého úhlu a vytvořili přesnou 3D rekonstrukci. Lze vidět, že poblíž trosek leží také rozházené osobní předměty jako desítky bot usazené v sedimentu či neotevřené lahve šampaňského.

Magellan Gerhard Seiffert, který vedl plánování expedice, řekl, že šlo o největší projekt podvodního skenování, jaký kdy podnikl. „Výzvu totiž nepředstavuje jen hloubka, téměř čtyři tisíce metrů, ale jsou tam i proudy. A my se nesmíme ničeho dotýkat, abychom vrak nepoškodili,“ dodal.

Nové vizualizace Titanicu vzbudila velké nadšení: „Umožňuje vám vidět vrak tak, jak ho nemůžete vidět ani z ponorky. Zkrátka z celé perspektivy. A to, co ukazuje, je skutečný stav zbytků lodi,“ popsal skeny Stephenson.

Tagy: