Nejste očkovaní, na olympiádu nepojedete. Trenér Pešán nominuje jen vakcinované hokejisty

Hokejový šampionát v Rize se nezadržitelně blíží. Hlavnímu trenérovi Filipu Pešánovi se postupně začíná rýsovat soupiska.

Pešán na ZOH v Pekingu nominuje jen očkované hráče

Čeští hokejisté odmítající očkování proti koronaviru se s největší pravděpodobní nepodívají na olympijské hry v Pekingu. Trenér reprezentace Filip Pešán pro CNN Prima NEWS připustil, že při sestavování týmu přihlédne k tomu, zda jsou hráči vakcinovaní.

„Jsem přesvědčený, že budeme nominovat ty, kteří mají za sebou očkování,“ uvedl kouč hokejistů Pešán. Podle něj by jinak nastaly v dějišti sportovního svátku zbytečné problémy. „Hráč by musel do Číny letět dopředu, aby tam strávil tři týdny zavřený v karanténě. To je nesmysl,“ konstatoval.

Lodivod národního týmu považuje tak dlouhé období izolace za významný výpadek z tréninkového rytmu. „To je, jako kdyby se hokejista vrátil z dovolené,“ řekl CNN Prima NEWS. Na únorové akci chce Pešán napravit dojem z letošního mistrovství světa v Rize, kde svěřený celek i přes roli velkého favorita dovedl „jen“ k sedmému místu.

O plošných protipandemických opatřeních a požadavcích, které budou muset sportovci pro účast na pekingských hrách splnit, ještě nebylo Mezinárodním olympijských výborem rozhodnuto. Vlastní pravidla si tak určují samotné výpravy. Do Číny bez očkování neodletí například reprezentanti Spojených států amerických.

Povinné očkování v NHL a NBA

„Zvýší to schopnost vytvořit bezpečné prostředí pro naše sportovce a jejich doprovod a umožní nám obnovit stabilní plánování, přípravu a servis sportovcům,“ vysvětlila agentuře Reuters šéfka tamního výboru Sarah Hirshlandová. V zemi se uchylují k povinnému očkování i v jednotlivých ligových soutěžích. Vakcínu musí kromě hokejistů z NHL obdržet například basketbalisté NBA.

Většina ostatních zemí svým reprezentantům očkování pouze doporučuje. Zimní olympijské hry 2022 v Pekingu by se měly uskutečnit od 4. do 20. února.

Tagy: