Korunovační šílenství v plném proudu. Britové nocují kolem trasy Karla III. už týden předem

Do korunovace britského krále Karla III. zbývá přesně týden. Oficiální přípravy jsou v plném proudu a také diváci, kteří se chtějí slavnostního průvodu zúčastnit přímo v ulicích, už odpočítávají poslední dny. Jsou ale i ti, kteří si zabírají výhodná místa už teď, aby nic nepropásli.

Třiašedesátiletá Carol má za sebou svou první noc na lavičce před Buckinghamským palácem. Britka neponechává nic náhodě. Jen takto si může být jistá, že jí nic z korunovačního průvodu neunikne.

„Bude tu pěkně rušno a chci mít skvělý výhled. Vždyť něco takového zažijete jen jednou za život. I když možná se mi poštěstí ještě vidět i Williamovu korunovaci. Ale tohle je jistota,“ řekla fanynka královské rodiny.

ČTĚTE TAKÉ: Korunovační veteráni. Viděli usednout na trůn Alžbětu II., teď se chystají na obřad Karla III.

Kromě spacáku a teplého oblečení je vybavená i celou sadou transparentů. V nového krále vkládá nemalé naděje. „Doufám, že bude dobrý král a bude pokračovat v práci své matky. Ona byla skvělá celých sedmdesát let,“ míní Carol.

Oficiální přípravy na korunovaci zahrnují spoustu důležitých detailů. Král například představil čtyři nové prapory, které předal příslušníkům královského námořnictva, jezdectva, dělostřelcům a letcům. Všechny tyto složky armády se budou oslav účastnit. Prohlédl si také speciální plátno. Zástěna bude chránit jeho soukromí ve chvíli, kdy ho arcibiskup pomaže svatým olejem.

Další důležitou rekvizitou je bible, na níž bude král během korunovace přísahat. Pro tento účel objednal arcibiskup z Canterbury zcela nový exemplář.

„Je mnohem krásnější, než jsem si dovedl představit. Je to nádherná ruční práce, překrásná vazba v pravé kůži s pozlacením, psaná jazykem staré angličtiny z počátku 17. století,“ uvedl arcibiskup canterburský Justin Welby.

Sám král dostane ještě před korunovací speciální dárek. Americká filmová společnost Paramount bude od 2. května vysílat dokumentární sérii s názvem „Chlapec, který chodil sám“. Podle tvůrců prý přinese na Karla III. zcela nový pohled prostřednictvím jeho bývalých spolužáků, přátel nebo zaměstnanců.

Speciální vysílání ke korunovaci britského krále začíná na CNN Prima NEWS už v pondělí 1. května. Vše vyvrcholí 6. května v den korunovace krále Karla III., kdy pro vás budeme vysílat po celý den.

Tagy: