Korunovační veteráni. Viděli usednout na trůn Alžbětu II., teď se chystají na obřad Karla III.

Korunovaci Karla III., jejíž přípravy již vrcholí, si nenechají jako diváci utéct ani takzvaní korunovační veteráni. Jde o pamětníky, kteří před 70 lety zažili, když na trůn usedala matka současného krále – Alžběta II. Na jedinečný moment dosud s radostí vzpomínají.

Píše se 2. červen roku 1953. Do Westminsterského opatství přijíždí zlatý kočár a v něm mladičká královna Alžběta. Vstupuje do katedrály, kde se tísní osm tisíc hostů pozvaných na korunovaci. A je mezi nimi i malý kluk – James Wilkinson.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

Byl členem chlapeckého sboru, který na obřadu zpíval. „Bylo mi jedenáct a věděl jsem, že se účastním naprosto mimořádné události. Viděl jsem, jak arcibiskup vzal korunu a položil ji královně na hlavu. Věděl jsem, že na tohle budu celý život vzpomínat,“ líčil bývalý sborista.

Na to, jak se ocitl na pár kroků od královny při korunovaci před sedmdesáti lety, s dojetím vzpomíná i americký veterán Max Hanckok. Tehdy sloužil na letecké základně poblíž Oxfordu. A spolu s dalšími vojáky se rozhodli vydat se do Londýna, aby byli u toho. „Zjistili jsme si trasu královského průvodu a snažili se tam co nejrychleji dostat. Chodníky i ulice už byly plné lidí. Bylo to neskutečné. Ale nakonec jsme měli i místo, odkud jsem si královnu mohl vyfotit,“ uvedl.

Událost bude sledovat z domova

Tehdy devítiletá Margaret Tylerová korunovaci také zažila, ale jen zprostředkovaně. Na to jít do ulic byla ještě malá, a televizi doma neměli. O královskou rodinu se zajímá celý život. A letos si to, co tehdy zmeškala, vynahradí. Obklopena všemi upomínkovými předměty, které roky sbírá, si zapne televizi a bude si celý ceremoniál v klidu vychutnávat.

„Do ulic nepůjdu, bude tam strašně moc lidí, to už pro mě není. Ale sednu si tady do křesla, vypnu telefon, připravím si čaj a nějaké sendviče a nespustím oči z obrazovky,“ plánuje.

Tagy: