Nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtvý, potvrdilo hnutí. Měl zahynout při náletu

Vůdce uskupení Hizballáh Hassan Nasralláh při projevu

Izrael oznámil zabití Nasralláha

Izraelská armáda v sobotu oznámila zabití nejvyššího vůdce šíitského militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha při pátečním vzdušném útoku v Bejrútu. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury i izraelská média. Libanonské hnutí smrt svého vůdce potvrdilo. Je to potenciál k další eskalaci situace na Blízkém východě, okomentoval dění prezident Petr Pavel.

Hnutí v prohlášení uvedlo, že Nasralláh se přidal ke svým „mučednickým přívržencům“; tak hnutí označuje své příslušníky, kteří zemřeli v boji. Hizballáh zároveň dodal, že bude pokračovat ve „svaté válce proti nepříteli“, čímž myslí Izrael, a „na podporu Palestiny“.

ČTĚTE TAKÉ: Mimořádně riskantní tah. Analýza CNN vysvětluje, čeho chce Izrael útoky na Hizballáh dosáhnout

Izraelské letectvo v pátek podniklo nálet na Bejrút a zasáhlo objekt označovaný za sídlo vedení Hizballáhu. Přitom podle libanonských úřadů zemřelo nejméně šest lidí. „Útok byl proveden ve chvíli, kdy se nejvyšší představitelé Hizballáhu sešli ve svém velitelství, aby koordinovali teroristické aktivity proti občanům Státu Izrael,“ sdělila izraelská armáda.

V prohlášení dále uvedla, že spolu s Nasralláhem přišel o život také šéf Hizballáhu pro operace na jižní frontě Alí Karakí a další velitelé. Ti se podle armády v okamžiku úderu nacházeli v hlavním ústředí Hizballáhu, které bylo umístěno pod obytnými budovami na bejrútském předměstí Dahíja, které je baštou hnutí v libanonském hlavním městě.

Karakí se stal terčem izraelského úderu v Bejrútu už na začátku týdne, ale Hizballáh tehdy prohlásil, že útok přežil.

Izrael dostihne každého, kdo vyhrožuje židovskému státu

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi po oznámení smrti Nasralláha prohlásil, že Izrael dostihne každého, kdo vyhrožuje židovskému státu nebo jeho občanům. „Tím nástroje v našem arzenálu nekončí. Vzkaz všem, kdo ohrožují občany státu Izrael, je prostý: budeme vědět, jak je dostat,“ řekl Halevi.

Mluvčí izraelské armády řekl, že Izrael doufá, že zabití vůdce Hizballáhu změní chování hnutí. Současně ale zdůraznil, že armáda je připravena na další eskalaci včetně případné pozemní operace.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v sobotu vyzval všechny muslimy, aby se postavili za libanonský lid a za „hrdý Hizballáh“ a aby všemi dostupnými prostředky pomohli v konfrontaci se „zlotřilým režimem“, jímž mínil Izrael.

„O osudu tohoto regionu rozhodnou síly odporu v čele s Hizballáhem,“ uvedl Chameneí podle íránských státních médií, která citovala agentura Reuters. „Všechny síly odporu v regionu stojí po boku Hizballáhu a podporují jej,“ dodal s odkazem na další Teheránem sponzorované ozbrojené skupiny na Blízkém východě, zejména v Iráku a v Jemenu, které spojuje nenávist k Izraeli i k vlivu Spojených států v regionu.

Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje v regionu předtím informovala, že Chameneí byl převezen na zabezpečené místo v rámci Íránu a že Teherán je v neustálém kontaktu s Hizballáhem a dalšími spojeneckými skupinami, s nimiž konzultuje postup. Šéf izraelské armády dnes po oznámení Nasralláhovy smrti varoval, že Izrael dostihne každého, kdo vyhrožuje židovskému státu nebo jeho občanům.

Policie posílí ochranu židovských objektů v Česku

K situaci se vyjádřil i český prezident Petr Pavel. „Jenom věřím, že všichni účastníci, ať už je to Írán nebo Libanon, tak nechtějí velký konflikt, stejně tak jako Izrael nemá určitě zájem na tom, aby se na Blízkém východě rozhořel velký konflikt,“ uvedl prezident. Světové mocnosti jako USA, Rusko a Čína by podle prezidenta měly apelovat na všechny „hráče“, aby se udrželi, pokud možno, v mezích.

Policie v souvislosti s úmrtím vůdce Hizballáhu posílí služby u židovských objektů v Česku. Informace o aktuálním bezpečnostním riziku ale nemá, informovala v sobotu na sociální síti X.

Ministr Vít Rakušan (STAN) na síti X dodal, že v reakci na dění na Blízkém východě zvyšuje Česko úroveň bezpečnostních opatření. Potenciální rizika nyní analyzuje Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě ve spolupráci se zpravodajskými službami a zahraničními partnery.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinský dron se slitoval nad ruským vojákem. Shodil mu vodu a instrukce, jak se vzdát

Tagy:
CNN Izrael Bejrút Hizballáh Hasan Nasralláh Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír Dahíja