Mimořádně riskantní tah. Analýza CNN vysvětluje, čeho chce Izrael útoky na Hizballáh dosáhnout

Izraelský systém Iron Dome zachycuje rakety Hizballáhu.

Libanon hlásí další útoky

Izrael v posledních dnech zesílil útoky na libanonské teroristické hnutí Hizballáh. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella je Izrael na prahu otevřené války. Analýza CNN ale uvádí, že židovský stát možná rozehrál vysoce rizikovou strategii, která válkou končit nemá.

Libanonské radikální hnutí Hizballáh je podporované Íránem a s Izraelem je na nože už po dekády. Po vypuknutí války v Gaze se strany znovu začaly ostřelovat, teď se jejich spor dostává do horké fáze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pagery vyráběly tajné služby Izraele, jejich firmě záleželo jen na Hizballáhu, píše americký list

Libanon tvrdí, že izraelské údery v posledních dvou dnech zabily přes 550 lidí. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na setkání Valného shromáždění OSN v New Yorku prohlásil, že Izrael a Hizballáh jsou téměř v plnohodnotné válce, napsal web Euronews.

Analýza americké CNN odhaluje ale ještě jednu teorii. Podle ní se Izrael pouze snaží zatlačit svého soka ke zdi, o dlouhodobý konflikt mu ale nejde.

„V uplynulém týdnu se Izrael zjevně rozhodl masivně zesílit své útoky na Íránem podporovanou militantní skupinu a podle některých zpráv se snaží ‚eskalací dosáhnout deeskalace‘ – tedy přimět svého protivníka k diplomatickému řešení,“ uvádí CNN.

„Jde o velmi riskantní a pravděpodobně chybnou mantru, která má možná jejich frustrovanému spojenci, Spojeným státům, namluvit, že diplomatické řešení, do něhož Washington už vložil téměř trapné množství energie, je stále i cílem Izraele,“ doplňuje kriticky analýza.

Podle ní Izrael pravděpodobně doufá, že se Hizballáh bude cítit natolik poškozen a bude se obávat dalších ztrát na libanonských civilistech, že bude souhlasit se stažením jednotek na sever od řeky Litani a podvolí se požadavkům svého protivníka. Izraelští civilisté by se mohli následně vrátit domů na sever své země. Takový vývoj událostí je ale v současnosti nepravděpodobný.

Izrael zasel strach mezi Hizballáh prostřednictvím tajné operace, během které skrze falešné firmy namontoval výbušniny do pagerů a vysílaček, které si následně radikálové z Libanonu objednali. Technika pak v polovině září synchronizovaně vybuchla a zranila po celé zemi tisíce lidí.

Svět se snaží o deeskalaci

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk mezitím v úterý vyzval všechny strany, které mohou nějak ovlivnit dění na Blízkém východě, aby tak učinily a zastavily další eskalaci konfliktu mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh. Ke společnému mezinárodnímu úsilí o zastavení bojů vyzvaly i blízkovýchodní země.

Turecké ministerstvo zahraničí označilo útoky Izraele za „novou fázi v jeho snaze uvrhnout celý region do chaosu“ a vyzvalo mezinárodní společenství, zejména Radu bezpečnosti OSN, aby bezodkladně přijala kroky k míru. „Izrael pokračuje v akcích, které tlačí region do regionální války, protože mezinárodní společenství nebylo schopno prosadit své zákony a hodnoty,“ řekl jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Libanonem opět zněly výbuchy: Místo pagerů nyní explodovaly vysílačky, zemřelo přes 20 lidí

Tagy: